Feestelijke pompoensoep - I

  • 1 middelgrote pompoen
  • ongeveer 3 dl bouillon
  • 2 eetl. citroensap
  • een flinke scheut witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • zout, peper
  • geraspte kaas en bieslook

Snij het kapje van de pompoen af en verwijder de pitten en draden met een lepel of mes.
Giet de bouillon, citroensap en witte wijn in de pompoen.
De pompoen moet voor iets meer dan ¾ deel gevuld zijn.
Zet de pompoen met het kapje in een voorverwarmde oven van 175 °C.
De tijd varieert van 1 tot 2 uur, afhankelijk van de oven.
Controleer in ieder geval heel regelmatig of de pompoen in de oven niet uit elkaar gaat vallen!
Haal de pompoen uit de oven en schrap met een lepel het vruchtvlees van de wand los, maar zorg dat de wand intact blijft.
Wrijf het vruchtvlees met de bouillon door een zeef of pureer het in een mengbeker.
Warm de soep op, breng haar op smaak met slagroom, zout peper en wat wijn.
Giet de soep weer in de uitgeholde pompoen en garneer de soep met geraspte kaas en fijngeknipte bieslook.

Bron: NN


Feestelijke pompoensoep - II

  • 1 flinke pompoen
  • 150 g knolselderij
  • 1 ui
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 1 laurierblad
  • 2 eetl. peterselie
  • 2 - 3 eetl. zure room
  • 1 eetl. olie
  • 75 cl water
  • zout

Zorg voor een flinke pompoen, minimaal 1250 gram vlees.
Snij de ui fijn en knip de peterselie of selderij in kleine stukjes.
Boen de pompoen schoon, snij er aan de steelkant een kapje vanaf.
Haal met een scherpe lepel de pitten en het zachte deel eruit.
Boen het stukje knolselderij schoon en schil het, bewaar de mooie schillen.
Snij de selderij in 1 cm. grote dobbelsteentjes ne kook deze, net onderstaand in gezouten water, net gaar.
Giet het af en bewaar het kookwater.
Vul het water aan tot ca. 75 cl, voeg het pompoenafval, de selderijschillen en de stelen van de groene kruiden toe en kook dit ong. 20 minuten.
Zeef de ontstane bouillon.
Hol intussen de pompoen verder uit, maar laat een wand van ½ cm staan.
Doe het voorzichtig, zonder de schil te beschadigen!
Voor de soep heeft u ongeveer 500 gram vruchtvlees nodig.
Smoor nu de ui op matig vuur in de olie glazig (niet verkleuren) en voeg de kerrie toe.
Blus met de bouillon.
Voeg het vruchtvlees van de pompoen, de laurier en het zout toe en laa dit koken tot de pompoen moesgaar is (15 minuten).
Pureer de soep met stamper of mixer (of keukenmachine).
U kunt nu de soep eventueel verdunnen met wat water of binden met maizena.
Voeg de dobbelsteentjes knolselderij toe.
Zet de pompoen op een mooie schaal.
Zorg eventueel met een laagje zout dat de pompoen stabiel staat.
Giet de soep in de pompoen en zet het kapje erop.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug