Cabello de angel, Engelenhaar - I

1 pompoen, zonder schil en pitjes, in stukken in water laten koken tot het zacht wordt.
Met twee vorken het vlees in draden los halen, laat uitlekken.
In het kookwater suiker, (de helft aan drooggewicht van de pompoen), aan het kookwater toevoegen.
Maak hiermee een siroop zodat een punt van de draad ontstaat (druppel siroop tussen duim en wijsvinger moet een draad blijven als de vingers uit elkaar gaan).
Voeg hieraan de pompoendraadjes toe en laat afkoelen.
Het resultaat is een soort marmelade in draadjes met gouden kleur, vandaar de naam engelenhaar in verwijzing naar de blonde haren van engelen.
Op deze manier wordt het meestal gebruikt als vulling van bladerdeeg of timbaaljes, maar ook in een voorgerecht in combinatie met kreeft bijvoorbeeld.

Bron: Fausto


Cabello de angel, Engelenhaar - II

Cabello de angel, Engelenhaar

voor 6 porties

  • 1 vijgenbladpompoen
  • suiker
 
  • 1 kaneelstok
  • citroenschillen van 1 kleine citroen

Was de pompoen en snij hem in stukken.
Kook de stukken, inclusief de schil, zacht in water op middelmatig vuur.
Het duurt ongeveer 3 kwartier voor de pompoen klaar is.
Giet de pompoenstukken af en laat afkoelen.
Schraap met een vork het vruchtvlees van de schil.
(Zo krijg je de typisch draderige structuur.)
Verwijder eventuele pitten.
Laat goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
Weeg het vruchtvlees en neem dezelfde hoeveelheid suiker.
Verwarm in een grote pan het vruchtvlees met de suiker, de kaneelstok en citroenschillen en laat op een zacht vuur de suiker al roerend smelten.
Blijf roeren tot de cabello de ángel karameliseert en een gouden kleur krijgt.
Dit duurt ongeveer een kwartier.
Verwijder de citroenschillen en kaneel.
Met engelenhaar worden vele desserten en gebakjes op smaak gebracht.
Je kan deze 'confituur' goed bewaren in steriele flessen.

Bron: Den Oude Kastanje, Ecohoeve

Terug