Pompoensoep cappuccino

  • 30 g boter
  • 2 sjalotjes
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij (fijngehakt)
  • 1 kleine prei (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 theel. geraspte gemberwortel
  • mespunt milde currypasta
  • mespunt tijm
  • 500 g Franse pompoen (in kleine stukjes zonder schil)
  • ¾ l groente- of kippenbouillon (het liefst fond)
  • zout & peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetl. citroensap
  • ½ l slagroom heel licht opgeklopt
  • koriander (of selderij) voor de garnering
  • keukenmachine of staafmixer

Doe de boter in een pan en laat hierin de sjalotjes, wortel, bleekselderij, prei, knoflook en gember zachtjes garen (af en toe even roeren).
Voeg vervolgens de currypasta, tijm en de stukjes pompoen toe en roer het geheel nog een paar minuutjes zachtjes door.
Voeg de bouillon toe en een vleugje zout, peper en nootmuskaat.
Laat de soep nog zo'n tien minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep tot een gladde massa en zet 'm nog even terug op het vuur.
Haal de pan van het vuur, voeg de citroensap toe en vul de glazen tot onder de rand met de hete soep.
Schenk vlak voor het opdienen heel voorzichtig de koude room op de soep en garneer het met een blaadje koriander.

Wijnsuggestie
Dry Don Amontillado sherry van Sandeman

Bron: SP!TS van 18 dec. 2002

Terug