Warme bananen met pistache-kruimellaag
met honing en frambozencoulis

warme_bananen (2K)

  • 180 g gedopte pistachenoten
  • 4 rijpe bananen
  • 1 eetl. poedersuiker
  • 500 g frambozen
  • 4 eetl. vloeibare bloemenhoning

Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.
Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden.
Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.
Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200 °C tot ze net gaar en warm zijn - niet langer omdat de bananen dan zullen smelten.
Houd ze warm.
Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met twee eetlepels honing tot een glad geheel.
Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.
Verdeel de bananen over vier voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over.
Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.

Opmerking
Ik ben dol op honing en gebruik het vaak voor het zoeten van gerechten. Hoewel honing te verwaarlozen hoeveelheden voedingsstoffen en energie in de vorm van koolhydraten levert, verkies ik de veelzijdigheid ervan boven die van suiker. De medicinale eigenschappen van honing zijn alom bekend en er is niets zo goed als een 'hot toddy' met rum, citroen en honing voor het balsemen van een zere keel en de garantie van een goede nachtrust. Tot begin van de 17 de eeuw werd honing als zoetmiddel gebruikt - suiker was alleen voor de adel en voor hen die het zich konden veroorloven. Tegen het eind van de 17de eeuw gold het tegenovergestelde en werd honing al snel een luxe.

Bron: Bert Allers
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug