Vlierbloesemsiroop

  • 1 kg vlierbloesemschermen
  • 1 l water
  • 1 kg suiker
  • 1 vanillestokje, doorgesneden en leeggeschrapt
  • 1 limoentje in schijven gesneden

Was de bloesemschermen goed want het is een favoriete verblijfplaats voor oorwormen.
Droog ze in de slacentrifuge (ze mogen best een beetje kneuzen) en laat ze vervolgens, uitgespreid op een doek verder drogen.
Leg de bloesems in een brandschone, met heet water omgespoelde pot, leg het leeggeschrapte vanillestokje er op en zet de pot op een dubbelgevouwen theedoek.

Breng water met vanillemerg, limoenschijven en suiker aan de kook, zet het vuur laag en roer regelmatig tot de suiker is opgelost en de siroop wat ingekookt en helder.
Giet de hete siroop op de bloesem, sluit de pot goed af, schud zachtjes en laat de siroop afkoelen.
Zet de pot op een donkere koele plaats, schud af en toe.
Zeef na 6 weken de siroop door een fijne zeef en doe ze over in brandschone, met heet water omgespoelde flessen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug