Vijgentiramisu

Vijgentiramisu

voor 6 personen

  • 500 g verse vijgen
  • sap van een halve sinaasappel
  • 2 eetl. rietsuiker
  • 1 theel. vanillemerg of -essence
  • 250 g verse kaas
  • 250 g mascarpone
  • 2 koppen koffie
  • 1 scheut triple sec of cognac of whiskey
  • 16 speculaasjes
  • 6 brede glazen, genre whiskeyglazen

Halveer of vierendeel de vijgen, afhankelijk van de grootte.
Meng ze met het sinaasappelsap.
Klop de verse kaas en de mascarpone op met rietsuiker en vanille.
Verdeel de vijgen over de zes glazen.
Verdeel de helft van het kaasmengsel over de glazen.
Voeg een scheut triple sec toe aan de koffie.
Doop een voor een én snel twaalf speculaasjes in de koffie en verdeel over de glazen.
Verdeel de rest van het kaasmengsel over de glazen.
Maal of verkruimel de overige vier speculaasjes tot een crumble en verdeel over de glazen.
Zet de glaasjes minstens een halfuurtje in de koelkast.
Je kunt de tiramisu tot vier dagen in de koelkast bewaren.

Tip
Voor een plantaardige versie gebruik je 250 g plantaardige yoghurt en 250 g opgeklopte kokosroom of aquafaba. Je kunt ook wat triple sec toevoegen aan het kaasmengsel en de vijgen voor een intensere smaak.

Bron: Leentje Speybroeck
Gepubliceerd door: Velt - Samen eco actief

Terug