Tiramisu (zonder eieren)

voor 6 personen

  • 1 pakje Italiaanse lange vingers, 200 g
  • 30 cl espresso of andere sterke koffie, gezoet
  • 15 cl koffielikeur, amaretto, rum (naar eigen smaak)
  • 100 g basterdsuiker
    (kan ook met suikervervanger (canderel), gewicht aanpassen)
  • 500 g mascarpone
  • 2 theel. cacao
  • ¼ l slagroom
  • 5 blaadjes gelatine
  • het merg uit 1 vanillestokje
    (gooi het vanillestokje niet weg, maar laat het mee trekken met stoofpeertjes, appelmoes etc.)

Meng de gezoete, afgekoelde, koffie met de likeur en week de lange vingers hierin heel even.
Zeef het overgebleven koffiemengsel, verwarm het en los hier van het vuur de geweekte gelatineblaadjes in op.
Klop de mascarpone los met het vanillemerg, de suiker en het afgekoelde gelatinemengsel.
Klop de slagroom stijf en meng die door het mascarponemengsel.
Vet een rechthoekige schaal (cakevorm) dun in (pancoating), leg op de bodem een laagje geweekte lange vingers , hierop een dikke laag van het mascarponemengsel en herhaal dit tot de lange vingers op zijn.
De bovenste laag moet mascarpone zijn.
Laat in de koelkast, afgedekt met vershoudfolie, minstens 12 uur opstijven.
Neem de tiramisu uit de koelkast en bestrooi hem door een zeefje met de cacao.

Presentatie:
Snijd de tiramisu met een scherp mes in plakken en leg die met behulp van een schraper op een bordje.
Schenk er een beetje mokkasaus of ahornsiroop omheen.
Mokkasaus:
Meng 10 cl sterke, gezoete, koffie met 3 eetlepels Cognac en 3 eetlepels slagroom.

Variaties:
- Vervang de koffie en likeur door vruchtenlikeur (crème de cassis, fraise de bois, poire williams etc.) en meng vruchtencoulis (van dezelfde vruchten als de likeur) door de mascarpone. Vervang in dit geval de koffie door 10 cl vruchtensap om de gelatine in op te lossen.
- Vervang de lange vingers door Italiaanse bitterkoekjes.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug