Tarte tatin met appel

Tarte tatin met appel

  • 6 appels
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 vel bladerdeeg
  • 20 g zachte boter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • evt. kaneelpoeder

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd ze in maantjes van ongeveer 1 cm dik en besprenkel met citroensap.
Vet een pan die in de oven mag royaal in met boter.
Verdeel er gelijkmatig de suiker over.
Leg de stukken appel op de suiker en laat ze onderling wat overlappen.
Start aan de rand en werk zo verder naar binnen.
Werk in het midden af met kleinere stukjes appel.
Zet deze pan op het vuur en laat de suiker karamelliseren tot een lichtbruine kleur.
Duurtijd: ongeveer 25 minuten.
Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
Leg het bladerdeeg over de pan en stop hem goed in aan de randen.
Maak met een mes een inkeping in het deeg.
Bak de taart 30 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin kleurt.
Haal de taart uit de oven.
Leg een groot bord op de taart en keer beide samen om.
Serveer lauw met een bolletje vanille-ijs.

Opmerkingen
Een tarte tatin is een taart die omgekeerd wordt gebakken.
Het originele recept is eenvoudig en er bestaan intussen veel varianten van.
Traditioneel wordt tarte tatin gemaakt met appelen maar de vulling kan ook bestaan uit ander fruit.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug