Rabarbergelei

  • 2 kg rabarber
  • 1 l water
  • het sap van 2 citroenen
  • 4 eetl. fijngehakte muntblaadjes
  • geleisuiker
  • een paar druppels pepermuntolie

Snijd de schoongemaakte rabarberstelen in stukjes en kook ze in het water en het citroensap in ruim een halfuur tot moes.
Roer de gehakte muntblaadjes erdoor en laat de moes nog 1 minuut koken.
Schep de moes in een vochtige doek (die u bijvoorbeeld met behulp van knijpers in een grote, diepe pan hangt) en laat de moes een nacht uitlekken.
Ga niet persen: het sap wordt dan troebel.
Meet de hoeveelheid sap en reken 500 gram geleisuiker per 60 cl sap.
Breng het sap en de suiker op laag vuur langzaam aan de kook.
Schep het schuim dat zich vormt eraf.
Zet het vuur hoger en laat, terwijl u voortdurend roert, het sap en de suiker tot de gewenste dikte inkoken (schep een theelepeltje ervan op een koelkastkoud schoteltje om dat te controleren).
Laat de gelei enkele minuten afkoelen en roer er dan de pepermuntolie door.
Doe de gelei in potjes, laat ze afkoelen en sluit ze af.

Bron: NN

Terug