voor 8 personen
|
|
Was de oca's, de zwarte nerven bevatten geen zand, dus schrob je niet het ongeluk.
Kook ze in tien minuten à een kwartier gaar.
Ontdoe ze van de velletjes.
Die laten makkelijk los, sterker nog, ze schijnen op te lossen.
De oca's worden allemaal bleek.
Prak de oca's en haal het door een roerzeef.
Zet weg.
Klief het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Kook de gecondenseerde melk tezamen met de koffiemelk pakweg een kwartier in.
Kook het merg van de vanille en het "lege" vanillestokje mee.
Na dat kwartier van het vuur halen.
Vis het vanillestokje eruit.
De ocapuree bij de melk doen.
Zet er een staafmixer op om het goed te mengen (en ook de vanilleklontjes stuk je maken).
Doe de zes eierdooiers erbij.
Zet terug op laag vuur en laat het al roerend indikken.
Het is als de crème anglaise.
Niet te heet laten worden en als het dikker wordt ophouden.
Giet het in acht ramequins (kleine aardenwerken schaaltjes/kommetjes) en zet het enkele uren in de koelkast.
Ter garnering kunnen er wat gele rozijnen op worden gelegd.
En misschien wat kaneel voorzichtig erover poederen.
Opmerkingen
Dulce crema de oca is een zoet puddinkje met pakweg de helft aan oca. Eigenlijk een crème anglaise, maar nu met gecondenseerde melk bereid, gemengd met ocapuree.Het recept komt uit Peru. In West-Europa zijn we gewend gewoon gepasteuriseerde of zelfs gesteriliseerde melk te kopen en te drinken. In grote delen van de wereld kan dat niet, al is het maar omdat het er gewoonweg te warm is. Daar wordt vaak gecondenseerde melk gebruikt en vervolgens aangelengd met water.
Dus u kunt ook een recept voor crème anglaise volgen en dat mengen met ocapuree.