Pruimenflaugnarde

Pruimenflaugnarde

  • 10 rijpe pruimen
  • 30 g roomboter
  • 2 eetl. rietsuiker
  • 1 theel kaneel
  • 50+ g geschaafde amandelen of
    50 g amandelmeel en wat geschaafde amandelen
  • 1 vanillestokje
  • 30 g bloem
  • 75 g rietsuiker
  • 1 biologische citroen, alleen rasp
  • 25 cl slagroom
  • 4 ei, waarvan 2 heel en 2 alleen dooier
  • boter en suiker voor de bakvorm

pruimen bakken

Halveer de pruimen en verwijder de pit.
Neem een ruime koekenpan, smelt de boter op laag vuur, strooi de eetlepels suiker over en leg de gehalveerde pruimen er in, met de bolle kant boven.
Draai het vuur (iets) hoger en bak ze even.
Vuur uit, af laten koelen.
Verwarm de oven voor op 175 ℃

de bodem

Neem 50 gram geschaafde amandelen en maal die in een keukenmachine fijn – of neem 50 gram amandelmeel.
Snijd het vanillestokje in de lengte mooi doormidden en schraap uit beide helften het merg.
Meng vanille, amandelmeel, bloem, suiker en citroenrasp.
Voeg slagroom toe en de eieren en klop het geheel tot een mooi glad beslag.

de samenstelling

Vet een ruime ovenschaal in – of de bakplaat van een kleine oven.
Bestrooi de schaal met suiker.
Giet het beslag er in en leg er de afgekoelde pruimen er met de bolle kan naar beneden in.
(Dus omgekeerd als in de koekenpan.)
Strooi de geschaafde amandelen er over.
Bak gedurende een dik half uur, tot het goudkleurig en stevig is.
Snijd in stukken en serveer lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.

Opmerkingen

Wij bekleedden het met een strook bakpapier.
Wij hebben het voor pakweg 15 mensen gemaakt, in een grote ovenplaat.
(Dus de foto’s tonen een grote flaugnarde.)

Pruimenflaugnarde
voor het bakken
Pruimenflaugnarde
gebakken

Bron: A Piece of Cake
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug