Pistache brioche

Pistache brioche

voor 8 porties

  • ½ blokje gist
  • 55 g suiker
  • 12 cl melk
  • 60 g pistachenoten
  • 3 eieren
  • 400 g bloem
  • zout
  • 135 g boter

Verkruimel de gist in een kom.
Meng met 3 eetlepels lauw water en 2 theelepels suiker.
Laat 10 minuten rusten.
Zet 2 eetlepels melk opzij.
Pureer de resterende melk en 40 g pistachenoten fijn in een hoge mengkom en voeg toe aan het gistmengsel met 2 eieren.
Hak de overgebleven pistachenoten fijn.
Meng de bloem, de resterende suiker en ½ theelepel zout in een kom.
Snijd de boter in blokjes, doe ze bij de bloem en verwerk ze met uw handen tot kruimels.
Kneed het gist-ei-melk, pistachenoten en bloem-botermengsel met de deeghaken van een keukenmachine (of handmixer) gedurende 10 minuten tot een glad deeg ontstaat.
Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het dubbele in omvang is (ongeveer 1 uur).
Vet de 12 bakjes van een muffinvorm in.
Kneed het gerezen deeg nogmaals op een goed met bloem bestoven werkvlak met bebloemde handen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke porties.
Scheid van elke portie een stuk ter grootte van een hazelnoot en vorm er kleine balletjes van.
Vorm van de overgebleven stukjes deeg grote ballen en leg ze in de muffinvormpjes.
Meng het overgebleven ei met de opzij gezette melk en bestrijk het deeg ermee.
Leg de kleine deegbolletjes in het midden van de grote en bestrijk ze eveneens met de eimelk.
Laat de brioches nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bak de brioches in een voorverwarmde oven op 200 °C (gas 3, heteluchtoven 180 °C) op het 2e rek vanaf de onderkant in 10 à 15 minuten goudbruin.

Bron: essen & trinken

Terug