Kerstcake
Pecannoten-ginger-cake

  • 450 g roomboter, in stukjes
  • 180 g in vieren gesneden gemberbolletjes
  • 225 g witte jumborozijnen
  • 300 g pecannoten in stukjes
  • 375 g bloem, gezeefd
  • 1 theel. bakpoeder
  • snuf zout
  • 400 g suiker
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 10 cl notenlikeur (Frangelico)
  • Cognac of notenlikeur

Rozijnen in een vergiet overdoen en onder heet stromend water afspoelen, een nacht, in het vergiet, laten drogen.
Bruineer de noten even in een droge koekepan.
Verwarm de oven voor op 140 °C.
Beboter (pancoating) een tulbandvorm met een doorsnede van ca. 25 cm.
Meng gember, rozijnen en noten.en zeef hierboven de bloem, bakpoeder en zout.
Doe boter en suiker in de mengkom van de keukenmachine, laat draaien en voeg dan met kleine beetjes tegelijk de eidooiers en de notenlikeur toe.
Voeg deze mix bij het bloemmengsel en kneed het heel even door.
Sla de eiwitten stijf en spatel ze door het deeg.
Doe het deeg over in de vorm en bak de cake in ca. 2¼ uur gaar en lichtbruin.
Haal de cake uit de oven laat hem even afkoelen en verwijder de vorm.
Zet de cake in een diep bord, iets groter dan de cake en giet er een glaasje drank naar keuze over, laat hem, met bord en al verpakt in plasticfolie of een flinke plastic zak,in de koelkast, 14 dagen rijpen zodat de smaken goed doortrekken.
Giet om de 3 dagen een glaasje drank naar keuze over de cake, meer of minder naar smaak.
Bestrooi de cake voor het aansnijden met wat poedersuiker.
I.p.v. pecannoten kunnen ook walnoten of hazelnoten worden gebruikt.

Receptuur: Conny Simonis
Bewerkt door: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug