Gebakken brie

Gebakken brie

voor 8 of meer porties

  • stukje brie, 100 tot 200 g, koud
  • 1 blad bladerdeeg,
    gekoeld maar niet bevroren
  • 2 eetl. dikke jam of marmelade, smaak naar keuze
  • 1 ei geslagen met 1 eetl. water
  • 1 eetl. demerara,
    fijne lichtbruine rietsuiker (optioneel)

Verhit de oven tot 200 °C.
Snij met een groot kokmes de witte rand van de brie weg (dit werkt het beste als de kaas erg koud is).
Rol het gekoelde deeg tot ongeveer 3 cm op.
Breng het gerolde deeg over op een bakplaat bedekt met bakpapier.
Plaats de brie in het midden van het deeg en verspreid de jam bovenop de kaas.
Draai de vier hoeken van het deeg, een voor een over de brie om het te sluiten.
Als er te veel overlappend deeg is, moet u de zijkanten afsnijden voordat u gaat draperen.
Je wilt dat het deeg alleen de brie afdekt.
Giet de eiermengsel over de brie, zorg ervoor dat het erop blijft en niet ernaast.
Besprenkel met suiker als je dat gebruikt.
Bak 35 tot 45 minuten op het middelste rooster van de oven, totdat het gebak goudbruin en goed doorbakken is.
Breng over op een draadrek en laat het 8 tot 10 minuten afkoelen voordat je het warm serveert.

Bron: Melissa Clark
Gepubliceerd door: Cooking New York Times

Terug