Gâteau au chocolat

Chocolade cake

  • 400 g zeer pure chocola (minstens 80%)
  • 250 g roomboter, of 220 g neutrale olie/arachideolie
  • 200 à 250 g bloem
  • 300 g fijne suiker of basterdsuiker (wij gebruiken panela/oersuiker)
  • 8 eieren zorgvuldig gesplitst
  • 2 zakjes bakpoeder, = 2 x 16 g
  • snuf zout

Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bakblik of taartvorm dik met boter invetten en met bloem bestuiven of bekleden met bakpapier.
Au bain marie de boter en de chocolade smelten (niet warmer dan ca.
60 á 65 graden – gebruik een kookthermometer) en het bakpoeder bijvoegen.
Geleidelijk door een zeef bloem toevoegen en mixen.
(Bloem en poeder kan ook gewoon tegelijk aan de gesmolten choc worden toegevoegd.)
Eigelen met de suiker in een mengkom goed mixen.
In een vetvrije mengkom (evt.
met citroen ontvetten – better safe than sorry) de eiwitten met een snuf zout stijf slaan.
Eigeelmengsel bij het chocolademengsel voegen en doorroeren.
(Dat wordt heel stevig.) Voorzichtig het stijve eiwit door het mengsel vouwen.
Andersom kan ook.
Overdoen in bakblik, ca 25 minuten in de oven en af laten koelen alvorens te storten.
(Prik met een mes of pen in de taart om te zien of deze van binnen ook gaar is: natte chocolade terug? Niet gaar! Nog even bakken.)
Opmerkingen
Per 1 januari 2022 is ClearChox gestopt als consumenten webshop; ze is alleen nog groothandel. Er zijn honderden winkels in de Benelux die goede chocola verkopen, onder andere die van Simon Lévelt. Goede webshops staan op de voorpagina van ClearChox.

Bron: Remco Turel
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug