Frambozen met room

  • 300 g frambozen
  • 25 cl melk
  • 7 g (1 eetl.) maïszetmeel
  • 40 g suiker
  • snufje zout
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 35 g suiker

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Beboter een ovenvaste vorm en leg de geurige frambozen erin (niet wassen, frambozen bevatten alleen maar wormpjes van half mei tot half juni als de frambozen in bloei staan; de wormpjes komen van de frambozenkever, die op de bloesem afkomt).
Roer de maizena uit met 2 eetlepels van de melk en breng de rest van de melk met de suiker en het snufje zout aan de kook.
Schenk al roerend het maizenapapje bij de kokende melk en laat de melk binden tot een vla.
Splits de eieren in witten en dooiers.
Roer de eidooiers uit met iets van de hete vla en schenk dit mengsel vervolgens, van het vuur af, al roerend bij de hete vla.
(Laat de vla niet meer koken om schiften te voorkomen).
Schenk de vla over de frambozen.
Sla de eiwitten met de suiker in een (metalen) kom stijf en leg dit op de vla.
Zet de schaal ± 15 minuten in het midden van de oven tot het eiwit goudbruin kleurt.

Opmerking
Frambozengek, een beetje zijn ze dat wel daar in Meyel op de grens van Brabant en Limburg. Hier staat het bedrijf Raspberry-Maxx van Carlo Peters en Henny van Bergeijk, dat ze samen in januari 2004 in het ouderlijke huis van Henny begonnen. Vader Gre had al veel pionierswerk verricht voor de frambozenteelt en nu worden op een perceel van 4,3 hectare, planten en verse frambozen geteeld. In het oogstseizoen (juli t/m eind augustus) kan iedereen elke dag zelf frambozen komen plukken. Er is hiervoor een zelf-pluk-veld aangelegd. Na een instructie kan er naar hartelust frambozen geplukt. De hoeveelheid frambozen wordt na afloop gewogen en afgerekend, € 6,50 per kilogram. Vooraf afspreken is niet noodzakelijk, maar bellen is wel verstandig vanwege het weer. (tel: 077 466 9209).
Aan frambozen worden veel gezondheidsclaims toegeschreven. Zeker is dat 100 gram frambozen 32 kcal levert en redelijk wat kalium, fosfor, calcium en rijk aan ijzer en magnesium bevat. Naast gezond is het een verrukkelijk vruchtje.

Bron: Sonja van de Rhoer

Terug