voor 6 personen
|
|
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien in 1½ uur.
Verwijder de pitten uit de dadels.
Snijd de dadels aan kleine stukjes en let op dat je alle vervelende harde stukjes (bij de steelaanzet
misschien) verwijdert.
Boen de limoen onder de kraan schoon en rasp de schil dun.
Steek het vruchtvlees in met een vork en pers de limoen uit.
Bewaar rasp en sap apart.
Smelt de boter.
Zet de oven aan op 180 °C.
Haal 1 vel deeg uit de verpakking en pak de rest weer in.
Leg er een flinke eetlepel dadels en wat limoenrasp op.
Vouw alle kanten naar boven tot een beurs en bind het samen met een stukje keukengaren.
Kwast meteen het hele beursjes dun in met gesmolten boter; alle deeg moet een likje gekregen hebben.
Zet op bakpapier op de bakplaat.
Maak zo ook de andere beursjes.
Bak de beursjes 10 - 15 minuten, tot de uiteinden goudbruin kleuren.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd de appels in piepkleine stukjes en meng met het limoensap.
Doe dit met de suiker en de wijn in een pannetje en breng aan de kook.
Kook precies - blijf erbij! - tot de appel zacht wordt maar nog niet uit elkaar valt.
Roer er de calvados door en laat afkoelen.
Roer de mascarpone los en voeg net zo veel water toe - 1 à 3 eetlepels - dat hij net aan vloeibaar
wordt.
Zet op elk bord een dadelbeursje.
Schep er wat appelsalsa omheen en lepel er wat mascarpone bij.
Heel belangrijk zijn de verse dadels.
Turkse en Marokkaanse winkels hebben de grootste keus en je mag proeven.
Kies de romigste die er zijn.
Tip
Zowel de beursjes als de appelsalsa kunnen voor het serveren nog even opgewarmd worden in respectievelijk de
oven en een pannetje.