Dikke koek

Zuid-Hollands streekrecept

  • 300 g boekweitmeel of bloem
  • 150 g sukade, kleingesneden
  • 150 g rozijnen
  • 100 g suiker
  • 20 cl melk
  • 3 eieren
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • boter & stroop

Was de rozijnen met warm water en laat ze een nacht drogen in het vergiet.
Maak een beslag van alle ingredië;nten uitgezonderd het spekvet.
Verhit 6 eetlepels spekvet in een braadpan, doe het beslag erin en laat 10 minuten zachtjes bakken.
Temper de warmtebron, leg een deksel op de pan en laat de koek 50 minuten garen op zeer zacht vuur, gebruik zonodig een vlamverdeler.
Keer de koek, met behulp van een bord, voeg nog wat spekvet toe, leg het deksel op de pan.
Laat de koek in ca. 30 minuten, nog steeds op zeer zacht vuur, verder gaar worden.
Eventueel met een vlamverdeler onder de pan, controleer met een houten prikker of de koek van binnen droog is.
Laat de koek wat afkoelen, keer hem op een platte schaal en snij hem in, punten.
Eet de koek warm met een klont(je) boter en stroop.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug