voor 4 à 5 personen
|
|
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Voorzichtig, want te heet = geschift = onrepareerbaar.
Roer met een garde de romig geroerde boter en de dooiers door de chocola; roer glad.
Klop met brandschoon materiaal de eiwitten schuimig en klopt geleidelijk de suiker erdoor tot het schuim stevig en luchtig is.
Schep beide mengsels met een spatel luchtig door elkaar en verdeel de mousse direct over 5 bakjes of glaasjes.
Dek ze af met plastic folie en zet minstens 2 uur in de koelkast.
Bron: Encyclopedie van de patisserie en desserts van Boué, Delorme en Stéphan (Fontaine, 44,95)
Bron: Onno Kleyn
voor zeker 10 personen
|
|
Let op: Het is 1 ei per pakweg 25 g chocolade. En suiker naar smaak.
Wij gebruiken ruwe rietsuiker.
Deze malen we in de keukenmachine nog wat fijner.
Scheidt de eieren zorgvuldig.
Gebruik daartoe twee grote bakken en een klein bakje.
De twee grote zijn voor de verzamelde eiwitten en eigelen en het scheiden van elk ei doet u boven het kleine bakje, waar u het eiwit in opvangt.
Is het schoon – d.w.z. geen eigeel bij het eiwit -, dan giet u het in de grote bak met de andere eiwitten.
Is het misgegaan, dan (a) voor een omelet, (b) de hond, (c) ander doel of misschien wel (d) de gootsteen.
Smelt de chocolade au bain-marie.
(Daar zijn ook heel erg handige pannetjes voor.)
Laat het niet tè heet worden.
Ondertussen klopt u de eiwitten stijf.
Gebruik een absoluut vetvrije schaal (evt. met citroensap extra ontvetten).
Begin met een klein beetje suiker en doe later de rest erbij.
En als we stijf kloppen bedoelen dan is het ook zo.
De schaal moet ondersteboven gehouden kunnen worden, zonder dat het eiwit eruit valt of glijdt.
Als u de bovenstaande hoeveelheden heeft aangehouden, heeft u een leuke massa eiwit.
Als de gesmolten chocolade te heet is, even wat laten terugkoelen en dan ca. de helft van de eigelen erdoor mengen.
De chocolade wordt acuut dikker.
Spatel het opgeklopte eiwit door de chocola.
In deze volgorde, dus niet chocola door het eiwit.
Voorzichtig: door de kom te draaien en telkens langs de binnenrand van de kom te scheppen.
Eerst lijkt het een onmogelijke zaak, maar maakt u zich geen zorgen.
Door het omscheppen en het mengen met de “zware” chocolade neemt het volume af.
Doe het over in een schaal en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Het is, ondanks dat er geen room in zit, machtig spul.
Dus een eetlepel p.p. is al snel voldoende.
Opmerkingen
✔️ Soms lees je over gesteriliseerd eiwit. Omdat kippen salmonella bij zich dragen. Ja, dat zou kunnen, als u eieren van industriekippen gebruikt. Wij hebben eigen kippen die op geen enkele wijze in contact staan noch stonden met de intensieve kiphouderij.
✔️ Let erop dat het eiwit goed stijf is geslagen en dat de chocolade in het eiwit wordt gespateld. Dat is hiervoor al eens gezegd, maar moet nog een keer worden herhaald. Lekker.
✔️ Het eigeel doet de chocolade verstijven. Er kunnen brokjes “chocolade” in de mousse ontstaan.
✔️ Gezien de verse eieren is het niet lang houdbaar.
|
|
Smelt de chocolade au bain-marie.
Laat de zijdetofu uitlekken.
Maal de zijdetofu in een mixer fijn met de chilipoeder, het anijszaad en de agave.
Schenk de chocolade erbij en voeg rasp van de sinaasappel en de cacaopoeder toe.
Maal tot een egale massa.
Schep de mousse in kleine glaasjes en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Snijd de onder en bovenkant van de sinaasappel en snijd de schil rondom weg.
Snijd partjes sinaasappel tussen vliesjes uit.
Versier de chocolade mousse met de munt en sinaasappel.
Lekker met de Bonjardim dessertlikeur of een rooibosthee.
Tip
Niet zo'n fan van pure chocola? Er is ook een variant met (vegan) witte chocola!
|
|
Breek de chocolade in een steelpan met dikke bodem en doe er een klein scheutje water bij.
Laat de chocolade op een laag vuurtje smelten.
Klop intussen het eiwit stijf met de suiker en klop de room half op.
Haal de chocolade van het vuur, laat even afkoelen en roer er dan de room door.
Spatel ten slotte voorzichtig het eiwit door de mousse voor een extra luchtig resultaat.
Giet de chocolademousse in glazen of kommetjes en zet in de koelkast om af te koelen.
Versier met enkele framboosjes en een takje verse munt.