Chocoladecrème met kersen

  • 250 g bittere chocolade (repen - puur)
  • 30 cl slagroom
  • 150 g (uitlekgewicht) ontpitte kersen op lichte siroop
  • ½ theel. suiker
  • 4 munttopjes voor de garnering

Rasp de chocolade grof.
Breng in een pannetje met dikke bodem de helft van de slagroom aan de kook, voeg de geraspte chocolade toe en blijf (met een houten lepel) roeren tot de chocolade volledig is opgelost.
Let er wel op dat de chocolademassa niet aan de kook komt.
Doe het mengsel over in een kom en laat de massa koud worden.
Zet de kom (afgedekt met plasticfolie) tenminste 1 uur in de koelkast.
Laat intussen de kersen in een bolzeef uitlekken.
Klop de rest van de slagroom en de suiker stijf en spatel de room zo luchtig mogelijk door de gekoelde chocoladecrème.

Presentatie
Verdeel de chocoladecrème met de slagroom over 4 wijde glazen (coupes) en schep de uitgelekte kersen er in het midden op.
Schik er als garnering een munttopje bij.
Geef er gesuikerde waaierwafels of oublies apart bij.

Tip
Vervang de kersen uit een potje door verse aardbeien en later in het seizoen ook door verse (ontpitte) kersen, die u eventueel eerst nog even in enkele eetlepels Kirschwasser drenkt.

Opmerkingen
Een nagerecht dat enkele jaren geleden tot de favorieten van de bezoekers van de meeste vooraanstaande restaurants in Frankrijk behoorde. Daarna, vlak voor de eeuwwisseling, begon de chocoladecrème aan een ware zegetocht in vrijwel de gehele wereld.
Uitzonderingen daarop zijn de landen die dichtbij of net onder de evenaar liggen, want daar kun je chocolade niet goed houden. Die wordt dan ook nauwelijks in vaste vorm, zoals repen verkocht.
Het oorspronkelijke recept voor de chocoladecrème hoort thuis in Zwitserland en is waarschijnlijk al meer dan honderd jaar bekend. In dat land kiest men voor de kersen die enkele maanden eerder op brandewijn werden ingelegd (eau-de-vie) of cognac.

Bron: NN

Terug