Charlotte Russe

charlotte_russe (2K)

voor 6 personen

  • 20 lange vingers
  • 100 g chocoglazuur
  • 100 g vanille glazuur
  • ½ l melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 100 g suiker
  • ¼ l gezoete slagroom
  • 8 in koud water geweekte gelatineblaadjes
  • 6 eetl. chocoladevlokken
  • 10 cl rum of kirschwasser
  • een mooi lint om de Charlotte Russe mee op te binden

Verwarm de 2 soorten glazuur en doop de lange vingers met n kant in de glazuur.
De ene helft van de lange vingers vanille en de andere helft chocolade.
Leg als het glazuur hard geworden is, de lange vingers om en om in een tulbandvorm met de glazuur naar buiten gekeerd.
Zet de vorm in de koelkast tot gebruik.
Breng de melk met de vanillesuiker aan de kook.
Haal de pan daarna van het vuur en laat de vanillesuiker afgedekt ca. 20 minuten intrekken.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig en giet de melk met de vanillesuiker er onder voortdurend kloppen bij.
Zet het geheel op het vuur, verwarm het tegen de kook aan en laat het licht binden.
Voeg er de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe en meng het er goed.
Giet de massa vervolgens door een fi ne zeef in een ruime kom.
Zet de kom in de koelkast en roer er af en toe doorheen.
Klop de slagroom tot hij bijna stijf is.
Zodra de massa begint te geleren (teken van opstijven), voeg er dan geleidelijk de chocoladevlokken en likeur doorheen.
Schep de inmiddels dikker geworden massa in de met lange vingers beklede vorm.
Laat het geheel minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Haal de Charlotte Russe vlak voor het serveren uit de koelkast en keer het om op een schaal.
Leg een warme, vochtige doek over de tulband vorm, zodat het geheel gemakkelijker loslaat uit de vorm.
Verwijder de vorm en strik een mooi lint om de Charlotte Russe.
Garneer tenslotte met de chocoladevlokken en slagroom.

Wijnadvies
koele lichtzoete dessertwijn of een glaasje likeur

Succestip
Vervang de chocoladevlokken door mandarijntjes en gebruik sinaasappellikeur.

Bron: Spar Succes recepten

Terug