Appel-notentaart

deeg

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g boter
  • 200 g castorsuiker of poedersuiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • custardpoeder

vulling

  • 750 g friszure appels
  • citroensap
  • flinke handvol gele rozijnen
  • 150 g gepelde hazelnoten
  • 150 g walnoten
  • 50 g kristalsuiker

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet springvorm in.
Maak van deegingredië;nten een stevig deeg (houdt ongeveer ⅓ van het ei achter).
Gewoon blijven kneden, wordt vanzelf mooie bol.
Laat deeg half uur in de koeling rusten.
Voor de suiker gebruik ik gewone suiker die ik zelf in de keukenmachine tot groffe poedersuiker maal.

Maak de vulling:

Appels schillen en in stukjes of halve maantjes, helft van de noten grofmalen in de keukenmachine, andere helft heel laten.
Gebruik het citroensap om verkleuren van de appels te voorkomen tijdens het schillen en snijden: regelmatig besprenkelen.
Alle ingredië;nten in een grote kom mengen.

Verwarm nu de oven voor op 160 °C (hetelucht) of 175 °C (elektrisch).
Neem het deeg uit de koeling.
Haal er een kwart af, en leg dat opzij.
Begin vanuit het midden van de springvorm het deeg over de bodem uit te drukken, en maak een gelijkmatige dunne laag over de hele bodem.
Vanuit het midden werkend kan je zo de hele springvorm incl. rand bedekken met een laag deeg.
Strooi een laagje custardpoeder over de bodem, dit voorkomt dat het vocht uit de vulling tijdens het bakken de bodem zompig maakt, en geeft een lekker laagje custard onderin je taart.
Neem nu de rest van het deeg, rol dit met voldoende bloem op het werkvlak en op het deeg (anders kan je het niet mooi uitrollen) tot een plak ter grootte van je springvorm.
Stort nu de vulling in de taart op de custardpoeder, en verdeel het over de hele bodem.
Maak bovenzijde gelijk, en zorg dat de vulling niet boven de deegrand uitsteekt.
Bedek de taart met de deegplak, en plak met je handen deksel en zijkant aan elkaar.
Prik gaatjes in de bovenzijde van de taart, of snijd er sleuven in in een gewenst patroon.
Gebruik het restje ei om de bovenzijde in te smeren.
Bak de taart in 70 - 80 minuten gaar.
Laat afkoelen op een rooster, en verwijder de zijkant van de springvorm (voorzichtig).
De bodem is gemakkelijk te verwijderen door gebruik van bakpapier.

Ik koop de meeste ingredië;nten bij de islamitische super, daar zijn noten nog betaalbaar.

PM3

Terug