Mosselen in zwarte bonensaus

voor 2 personen, flinke hap vooraf

Stuk of 15 zeeuwse mosselen, wilde (zak à € 5,- bij Kik)
of 1 kg jumbo's, ook zo'n soort prijsje, maar andere schelpdieren als jacobsschelpen kunnen ook.

Saus:
2 eetl. arachide-olie verhit in een kleine pan of wok de olie tot flink heet, beetje damp.
5 cm verse gemberwortel, geschild, in plakjes
4 tenen knoflook
2 rode spaanse pepers, zaad eruit

Bak bovenstaande fijn (in de keukenmachine) en roerbak een paar seconden in de olie. voeg dan toe:

2 eetl. droge sherry of shiaoshing rijstwijn
2 eetl. zwarte-bonensaus (uit blik van de toko, rest van blik in glazen potje in de koelkast bewaren)
2 theel. fijne tafelsuiker of basterdsuiker

Voeg bovenstaande aan de olie met kruiden toe en roer nog 30 seconden om.
Neem de pan van het vuur en voeg toe:

2 theel. sesamolie
2 theel. donkere sojasaus

Roer dit goed om en giet deze saus in een schaaltje.

Snijd een 3-tal bosuitjes in ringetjes, het wit een een beetje groen.
Laat de lange holle slierten liggen.

Ik maak al die spulletjes tevoren klaar en zet ze in volgorde in schaaltjes klaar.
Het bereiden gaat heel snel, te snel om het recept na te lezen.

De schelpdieren:

Verhit een grote pan met een laagje water en een stoomtreefje.
Leg het treefje of mandje vol schelpdieren.
Sluit de pan en stoom op hoog vuur tot ze bijna vanzelf open gaan.
Dat duurt bij oesters een minuut of 5.
Mosselen openen spontaan, maar oesters moet je een beetje helpen.
Tegen dat ze goed zijn pak je ze beet met een keukenhanddoek en wrik je ze open met een goed oestermes.
Het vocht dat er dan uit loopt vang je op in dezelfde pan.
Belangrijk is: niet te lang stomen, dan zijn ze te gaar en taai geworden.
Een paar keer oefenen ....

Schik 6 oesters op 2 borden en doe er een theelepel saus op en een snuf bosui-ringen.
Eet ze zoals je dat met oesters doet, slurpen en slikken uit de schelp.
In dit geval mag het ook met stokjes.

Herhaal dit procedee tot de oesters of mosselen op zijn.

Recept op basis van Kathy Man, Chinees koken (de saus) en eigen inbreng (oesterbehandeling).

Nog een advies: ga eens proeven bij NAM KEE, Zeedijk, Amsterdam.
Aan het eind, bij de Nieuwmarkt.

Wim van Bemmel

Terug