Mosselen met prei en morilles en croûte

voorgerecht
  • 40 gekookte mosselen
  • gesmolten roomboter
  • 8 gedroogde morilles, 1 uur geweekt in warm water en in stukjes
  • gesneden, zeef het weekvocht door een koffiezakje
  • 200 gram prei, gewassen, gedroogd en in heel dunne ringetjes
  • gesneden
  • 1 deciliter slagroom
  • 4 plakjes korstdeeg
  • 1 eidooier
  • peper en zout

De mosselen kunt u eventueel vervangen worden door:
garnalen,
stukjes zalm of
andere vis of,
de vegetarische variant:
bolletjes mozzarella,
er zijn zakjes te koop met i.p.v. 1 grote, een aantal kleine bolletjes buffelmozarella.

Verwarm de oven voor op 180º C.
Stoof de prei met de morilles gaar in het morille-weekvocht en slagroom,op smaak gebracht met peper en zout.
Schep met een schuimspaan prei en morilles uit de pan en laat het vocht iets inkoken.
Beboter 4 schaaltjes en verdeel hierover de preimassa, daarop de mosselen en vervolgens het roommengsel.
Klop de eierdooier los en kwast hiermee de rand van de schaaltjes in.
Leg op ieder schaaltje een plakje bladerdeeg, druk de rand goed aan en kwast de bovenkant in met de rest van het eigeel.
Bak het geheel ca.8 minuten en serveer direct.

Oventemperaturen en baktijden verschillen per oven, het bladerdeeg moet goudgeel en gerezen zijn, noteer de baktijden van de eigen oven bij het gebruikte recept.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug