Moules au chinois

Chinese mosselen

Moules au chinois

  • grote wok
  • 2 grote roerspatels
  • 2 kg mosselen
  • olijfolie
  • half kopje rijstwijn / droge sherry

Vooraf 2 stokbroden in de oven, en een pan pandan-rijst opzetten (ik gebruik een heel pak van 400 g, de helft om te bewaren met overgebleven mosselen, ander helft ter plekke verorberen, samen met een beetje maggi).

  • ½ bosje lenteui in ringen
  • ½ grote knol knoflook in schijfjes
    (vooraf teentjes apart weken in heet water, dan laten de velletjes veel makkelijker los!)
  • 1 Spaanse peper in ringetjes
  • bijna zelfde volume gember in schijfjes
  • halve stengel citroengras / sereh, overlangs nogmaals halfdoor splijten en 'uitpluizen',
    per sessie 1 helft (dus kwart stengel)
  • zout naar smaak, iets te tam zonder
  • 1 à 2 kopjes water
  • allesbinder toevoegen totdat het goed indikt

Hete mosselen op een grote platte schaal kieperen, en serveren; dat wat op bord overblijft na elke handvol mosselen op stokbrood, plus het uiteindelijke restant op de schaal, plus gecombineerd met pandan-rijst en een beetje maggi.
Zorg dat je een paar lege schelpen afspoelt, want door de allesbinder wordt het hanteren er niet makkelijker op.
Daar staat tegenover dat je je vingers er bij aflikt . . . 😃
De titel van het recept is zelfbedacht, omdat Chinezen geen stokbrood kennen, terwijl het doodzonde is als dat ontbreekt (evt. op brood wat zout toevoegen) . . . sereh heb ik trouwens ook zelf toegevoegd, is mij bij het spieken in de keuken niet geleerd, maar voegt absoluut iets toe aan de smaak . . . 😃
Chinezen hebben trouwens een grote bak met allesbinder / zout / water klaar staan, daarmee voorkomen ze geklonter bij een hoog vuur (iets dat je in een prive-keuken toch niet lukt, wegens te kleine gasbranders) . . . wel handig, soeplepel erin, en flops . . . 😃

Bron: Willem-Jan Markerink, uit nl.culinair
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug