Moules à l'Ardennaise

Mosselen à la Ardennen

voor 2 personen

  • 1 kg mosselen, per persoon
  • 1 ui
  • gerookt spek
  • prei
  • selder
  • wortel
  • 2 flesjes Orval
  • 1 dikke teen knoflook
  • wat gember
  • zwarte peper
  • arachideolie

Ontkurk één van de flesjes en giet het bier over in een brede schaal, zodat de belletjes en het schuim zoveel mogelijk verdwijnen en de pure biersmaak blijft.
Was de mosselen een paar keer tot het water helder is.
Controleer vervolgens alle mosselen: exemplaren die openstaan en niet sluiten als je ze tegen een andere mossel tikt, worden onverbiddelijk verwijderd, net zoals alle andere vreemde voorwerpen.
Na dit werk van zorgvuldigheid en uiterste concentratie dient onverwijld het tweede flesje Orval in een glas te worden geschonken.
Een slok is nu wel verdiend!
Laat de wok zeer heet worden: het metaal dient haast te verkleuren.
Giet GEEN olie in de wok, maar kieper de spekjes er zo in.
Als de wok heet genoeg was, zullen de spekjes niet bakken, maar zal er in een mum van tijd een mooi korstje rond zijn gevormd.
Schep ze uit de wok op keukenpapier om het vet enigszins te verwijderen.
Verwarm de wok opnieuw, maar giet er nu wél arachideolie in.
Als de olie licht walmt, mag je de in ringen versneden ui, de fijngehakte knoflook en de gember eveneens in de wok doen.
Roerbak dit alles energiek.
Na 1 minuut mogen de andere, kleingesneden groenten erbij en na nog 1½ minuut mag je de mosselen toevoegen.
Roer en meng alle ingrediënten grondig door elkaar.
Besprenkel vervolgens met een rijkelijke scheut Orval uit de schaal, voeg ook het spek toe en schep alles goed door elkaar.
Dit is tevens één van de weinige gelegenheden waarbij we een vijftal minuten - of tot alle mosselen open zijn - het deksel op de wok zetten.
Schep alles intussen een paar keer goed door elkaar.
En tenslotte het 'moment suprème'!
Schep de mosselen onmiddellijk uit de wok in warme kommetjes.
Versier met een takje platte peterselie en schenk er uiteraard een frisse Orval bij aan 12°C.

Bron: Astrid Veltman

Terug