Mosselen 'la Bocuse'

  • 3 kg verse mosselen
  • 10 g boter
  • 200 g doorregen spek
  • 300 g verse champignons
  • 1 fles Franse rode landwijn
  • 3 bosjes sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 wortelen
  • 1 stengel bleekselderie
  • 1 takje tijm
  • maïszetmeel
  • crème fraîche
  • 1 klein glas Cognac
  • zout
  • peper
  • 3 eetl. gehakte peterselie

Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak het in de boter.
Blus met circa ⅓ liter wijn.
Snijd de knoflook in dunne schijfjes en de wortelen en de sjalotten in reepjes.
Doe alles in de pan en laat het koken tot de wortelen gaar zijn (eventueel 2 á 3 minuten voorgaren in de magnetron).
Voeg weer ⅓ liter rode wijn, de schoongemaakte en gehalveerde champignons, de selderie en de tijm toe en laat het geheel kort opkoken.
Schep de gegaarde selderiestengel uit de pan en leg hem apart.
Voeg de schoongemaakte mosselen toe en laat alles circa 15 minuten zacht koken tot de mosselen open staan.
Verwarm ondertussen een grote schaal in de oven.
Vul de mosselen en de groente in de warme schaal en houd ze verder warm.
Giet de laatste ⅓ liter rode wijn bij het kooknat, bind het met maizena en roer de crème fraîche door.
Breng de saus met zout, versgemalen peper en Cognac op smaak en giet ze over de mosselen.
Gebruik de selderiestengel en de gehakte peterselie om te garneren.

Terug