Zwarte-bessenmuffins

voor 18 stuks

  • 175 g verse schoongemaakte zwarte bessen (of diepvries)
  • 1 eetl. fijne witte suiker
  • 175 g gemout tarwemeel (reformwinkel)
  • 1½ theel. bakpoeder
  • 6 eetl. magere melk
  • 125 g lichtbruine suiker
  • 6 eetl. saffloerolie
  • 1 groot losgeklopt ei
    • voor de deklaag
  • 4 eetl. lichtbruine suiker
  • ½ theel. gemalen kaneel

Doe de zwarte bessen en de suiker in een kom, dek die losjes af en zet hem 1½  - 2 minuten in de magnetron op hoog, tot de bessen zacht, maar nog heel zijn.
Roer het mengsel daarbij eenmaal door.
Als de bessen langer in de magnetron staan, gaan ze bij het door het beslag roeren stuk.
Laat de bessen afkoelen.
Bekleed intussen een magnetron-muffinvorm met 6 bakjes of bekleed 6 losse bakvormpjes met 2 papieren bakvormpjes, dus 2 in ieder vormpje.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en doe de in de zeef achtergebleven korrels er weer bij.
Voeg de melk, de bruine suiker, de olie en het ei toe en schep er voorzichtig de zwarte bessen door.
Neem ⅓ deel van het mengsel en vul hier de papieren bakjes voor de helft mee.
Zet de vorm of de vormpjes 2½-3 minuten in de magnetron op vol vermogen en draai de vorm na 1½ minuut een halve slag.
Meng intussen de suiker en de kaneel voor de deklaag en bestrooi iedere muffin, zodra ze uit de magnetron komen, met wat van het suiker-kaneelmengsel.
Verwijder de papieren bakjes van de muffins en laat ze op een rooster afkoelen.
Ga met de overblijvende 2 porties muffins net zo te werk.

Bron: Astrid Veltman

Terug