Zoete kruidkoek

voor 6 personen

  • boter
  • 1½ dl lichte kandijsiroop
  • 50 g rietsuiker
  • 1½ dl melk
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 koffiel. koekkruiden
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 1 ei
    • voor het glazuur
  • 2 eetl. eiwit
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • enkele druppels voedingskleurstof (oranje, blauw, rood)

Doe 75 gram boter, de kandijsiroop, de rietsuiker en de melk in een diepe schaal en verwarm dit mengsel, afgedekt met een stukje keukenpapier, ± 3 minuten op de hoogste stand en zeef er vervolgens de bloem, het gemberpoeder, de koekkruiden en het bakpoeder over.
Klop het ei los, voeg dit bij het beslag en roer alles tot een gladde massa.
Wrijf een rechthoekige vorm van ± 20 x 11 cm in met boter en bedek de bodem met een velletje vetvrij papier.
Giet het beslag in de vorm en zet deze 11 - 12 minuten op de sudderstand (650 Watt) in de magnetron.
Laat de koek enkele minuten rusten en keer hem dan op een rooster om.
Laat hem volledig afkoelen.
Roer het eiwit, samen met de suiker, tot een gladde massa en houd 1/4 apart.
Meng enkele druppels kleurstof onder de rest van het glazuur en strijk dit, met behulp van een spatel, op de koek.
Schep het witte glazuur in een spuitzak en spuit witte druppels op het gekleurde glazuur.
Laat het op een droge plaats op kamertemperatuur in ± 45 minuten hard worden.

Bron: Astrid Veltman

Terug