Terrine paysanne aux noisettes

Vleespastei met hazelnoten

  • 2 eetl. boter
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 250 g runderlever in blokjes
  • 500 g schouderkarbonades, zonder bot in blikjes
  • 125 g spekblokjes
  • 125 g vetspek in blokjes
  • 2 theel. zout
  • 1 theel. grofgemalen peper
  • 1 eetl. grove mosterd
  • 3 eieren
  • 2 dl koffieroom
  • 50 g geroosterde hazelnoten, zonder vlies
  • een ingevette glazen cakevorm, inhoud ± 7½ dl
  • aluminiumfolie

Smelt de boter in een magnetronschaal.
Roer er de ui, de knoflook en de lever door en laat dit, afgedekt, op ± 550 Watt ± 5 minuten garen.
Laat het afkoelen.
Maal de schouderkarbonades, de spekblokjes en het vetspek in de keukenmachine tot een vrij grof mengsel.
Voeg de ui, de knoflook en de lever met het stoofvocht, het zout, de peper, de mosterd, de eieren en de room toe en maal tot alles goed is gemengd.
Doe het vleesmengsel in een schaal, roer er de hazelnoten door en schep het in de vorm.
Druk het aan en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
Bekleed de uiteinden van de vorm met aluminiumfolie en laat de terrine bij ± 350 Watt in ± 25 minuten gaar worden.
Haal het aluminiumfolie eraf en laat nog ± 10 minuten garen tot de bovenkant stevig aanvoelt.
Laat de terrine 10 minuten rusten, giet het vet eraf en laat de terrine, alvorens hem in plakken te snijden, geheel afkoelen.
Geef er stokbrood en zure augurkjes (cornichons) bij.

Bron: Astrid Veltman

Terug