Linzensoep

  • 125 g groene linzen
  • ½ l water
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 takje selderij
  • boter
  • 7½ dl kippenbouillon
  • 1 takje tijm
  • kardemompoeder
  • 50 g reepjes gerookt spek
  • peper & zout
  • 4 sneetjes bruinbrood

De dag vooraf:
Spoel de linzen en week ze in ½ liter water.

De dag zelf:
Maak de ui, de wortels en het selderijtakje schoon en snipper alles fijn.
Smelt een klontje boter in een diepe schaal, afgedekt met een velletje keukenpapier, 2 minuten op de smeltstand(± 500 Watt).
Roer er de groenten door en zet de schaal, afgedekt (met een bord), 3 - 5 minuten op de hoogste stand in de magnetron.
Voeg dan de linzen, het weekvocht, de kippenbouillon, de tijm en 1 mespunt kardemompoeder toe en breng het gerecht, afgedekt, in 4 - 6 minuten op de hoogste stand aan de kook.
Laat de soep, afgedekt, op de sudderstand (650 Watt) in 35 - 40 minuten verder gaar koken.
Steek intussen vormpjes uit het brood en bak die samen met de spekreepjes op de traditionele wijze in de pan.
Verwijder het tijmtakje uit de soep en maak de soep (eventueel met een mixer) fijn.
Breng op smaak met peper, zout en nog een snufje kardemom.
Serveer de broodjes en de spekreepjes erbij.

Tip
Als u sneller wilt werken, kunt u de broodvormpjes door ongebakken dobbelsteentjes brood vervangen.

Bron: Astrid Veltman

Terug