Linzencurry

  • 200 g groene linzen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 groene Spaanse peper (lombok)
  • 400 g gemengde, schoongemaakte, verse groenten
    bijv. worteltjes, doperwten, paprika, vleestomaat
  • 50 g boter
    • voor de currykruiden
  • ½-1 eetl. kerriepoeder
  • 1 theele. gemalen komijn (djinten)
  • 1 theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theel. gemalen geelwortel (koenjit)
  • ½ theel. kaneel
  • ½ theel. nootmuskaat
  • 100 g blanke amandelen
  • 2½ dl groentebouillon (van tablet)
  • zout

Week de linzen ± 12 uur in ruim water en laat ze voor gebruik goed uitlekken.
Snipper de ui en de knoflook fijn.
Was de Spaanse peper en snijd hem fijn (verwijder voor een 'mildere' curry de zaadjes).
Maak de diverse groenten schoon, was ze en snijd ze, waar nodig, in plakjes of blokjes.
Smelt de boter in een grote glazen ovenvaste schaal van 2 liter inhoud in ± 2 minuten op 100% vermogen.
Roer de fijngesneden ui en knoflook en de andere groenten met de kruiden door de boter en verwarm het geheel, afgedekt, 5 - 7 minuten op 100% vermogen.
Roer de uitgelekte linzen met de amandelen en de groentebouillon door de groenten en verwarm de schotel, afgedekt, onder af en toe roeren, 20 - 25 minuten op 100% vermogen tot de linzen zacht zijn.
Breng de curry op smaak met zout en laat het gerecht, afgedekt nog ± 5 minuten nagaren.

Tip
Restjes van deze curry zijn lekker als bijgerecht voor een volgende dag en kunnen goed en snel weer in de magnetron worden opgewarmd.

Bron: Astrid Veltman

Terug