Kruidcake met vruchten

  • boter
  • tafelsuiker
  • 250 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • zout
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theel. speculaaskruiden
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. anijspoeder
  • 150 g fruitmix (gemengde gedroogde fruitblokjes)
  • 75 g walnoten
  • 1 sinaasappel
  • ⅛ l crème fraîche
  • 4 eetl. vloeibare honing

Vet een glazen rijst- of cakevorm van 1½ liter in en bestrooi de vorm met tafelsuiker.
Zeef de bloem met 2 theelepels bakpoeder en 1 theelepel zout en roer de suiker, de specerijen, de vruchtjes en de noten erdoor.
Rasp 2 theelepels sinaasappelschil af en voeg dit toe.
Maak een kuiltje in het midden en schep hier de crème
fraîche, de honing en 1½ dl versgeperst sinaasappelsap in.
Roer het om, zodat een deeg met de dikte van cakedeeg ontstaat.
Schep dit in de vorm, strijk het glad en dek de vorm af met een groot bord of platte schaal.
Schakel de magnetron in op 12 minuten, 400 Watt en laat de cake daarna 5 minuten rusten.
Schakel dan nog eens in op 5 minuten, 800 Watt en lat de cake tot slot nog eens 15 minuten rusten.

Baktips
Bakken kan in een gewone magnetron eigenlijk niet. Toch kunt u er best een cake in maken. Maar die kleurt niet zo mooi, dus moet u die kleur gewoon toevoegen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de cake met poedersuiker of cacao te bestrooien. Of door cacao, bruine suiker en kruiden als kaneel toe te voegen. Of door de bakvorm of de schaal voor het
bakken met bruine basterdsuiker of koekkruimels te bestrooien. Een mooi glazuurlaagje maakt de cake tenslotte helemaal af. Gelijkmatig garen is ook een probleem. Een platte, ronde koek is makkelijker te garen dan een cake in een rechte cakevorm. En ook een (glazen of kunststof) tulband- of rijstrandvorm geeft een beter resultaat.
Gaar de cake daarom in etappes.
Schakel eerst het halve vermogen (± 350 Watt) in en eindig zo nodig 1 - 3 minuten op de hoogste stand.
Bestrooi de vorm na het invetten met suiker, dat geeft een mooier uiterlijk.
En laat gebak altijd minstens 15 minuten nagaren, gewoon in de uitgeschakelde magnetron.
Controleer het gaar zijn van het gebak met de vinger.
De bovenkant moet voor het grootste deel droog aanvoelen.
Een vochtig plekje of randje zal tijdens het nagaren opdrogen.
Als het gebak na het afkoelen aan de droge kant is, is de baktijd te lang geweest.

Terug