Koude komkommersoep

  • 1 sjalot
  • 1 komkommer
  • boter
  • 5 dl kippenbouillon
  • ½ bakje tuinkers
  • 1 scheutje Worcestershiresaus
  • 4 blaadjes basilicum
  • peper, zout
    • voor de afwerking
  • 1 ei
  • 1 dl tomatensap

De dag vooraf:
Verdeel het tomatensap over 4 ijsblokvormpjes en vries deze in.

De dag zelf:
Pel de sjalot en snipper hem fijn.
Was de komkommer en snijd hem in kleine stukjes.
Smelt een klontje boter ± 1 minuut in een afgedekte schaal.
Voeg de sjalot en de komkommerstukjes toe en breng, nog steeds afgedekt,
op de hoogste stand 6 minuten aan de kook.
Neem de schaal uit de magnetron.
Verhit de bouillon 7 minuten op de hoogste stand, giet hem over de groenten en voeg er de gewassen tuinkers en het scheutje Worcestershiresaus aan toe.
Laat op de sudderstand (650 Watt) ± 17 minuten koken.
Snipper de basilicumblaadjes in de soep en maak ze fijn.
Breng op smaak met peper en zout en laat de soep afkoelen.
Zet de schaal daartoe minstens 1 uur in de koelkast.
Kook het ei, laat het afkoelen en pel het.
Plet het eigeel en hak het eiwit.
Roer het eigeel door de soep.
Verdeel de soep over 4 kommen, strooi er het eiwit over en leg in elke kom een tomatenijsblokje.
Geef er soepstengels of brood bij.

Tip
U kunt de soep ook opnieuw opwarmen. Het ijsblokje mengt zich dan door de soep.

Bron: Astrid Veltman

Terug