Keizersbaarsfilet met tomatensaus

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 6 tomaten
  • boter
  • 1 theel. bloem
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1½ dl visbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 g zilvervliesrijst
  • 4 takjes verse koriander
  • 2 eetl. zure room
  • 4 keizersbaarsfilets á 180 g
  • een scheutje citroensap
  • peper & zout

Pel de sjalotten en het teentje knoflook en snipper beide fijn.
Snijd de tomaten kruiselings in, zet ze op een velletje keukenpapier 6 minuten in de magnetron op de ontdooistand (± 30%) en pel ze.
Snijd 4 tomaten in stukken en houd er 2 apart voor de afwerking van de saus.
Verhit 1 eetlepel boter in een diepe schaal, afgedekt met keukenpapier, 1 minuut op de hoogste stand.
Voeg er de sjalot- en knoflooksnippers aan toe en zet de schaal, opnieuw afgedekt met keukenpapier, 3 minuten op de hoogste stand.
Roer er de bloem en de tomatenpuree door.
Voeg de stukken tomaat, de bouillon, wat versgemalen peper en de laurier toe en breng het geheel, afgedekt met een deksel of bord, 8 - 9 minuten op de hoogste stand aan de kook.
Zet de saus opzij.
Kook de rijst met 5 dl water en een klontje boter 3 minuten op de hoogste stand en laat hem vervolgens 20 - 25 minuten op de sudderstand (650 Watt) zachtjes gaar koken.
Houd de rijst daarna in de gewone oven warm.
Druk intussen de saus door een zeef.
Ontpit de overige tomaten en snijd ze in reepjes.
Was de koriander en houd enkele blaadjes apart voor de afwerking.
Hak de rest van de koriander fijn en voeg dit bij de saus.
Roer er de zure room door en voeg de tomaatreepjes toe.
Leg de vis in een platte ovenschaal op enkele klontjes boter en besprenkel met citroensap.
Dek de schaal af met magnetronfolie en laat de vis in ± 10 minuten op de hoogste stand gaar worden.
Zet hem bij de rijst in de oven, terwijl u de saus, onder af en toe roeren, nog ± 4 minuten laat koken.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Verdeel de vis over 4 warme borden en schep de saus erover.
Garneer met een korianderblaadje en serveer met de rijst.

Opmerking
Keizersbaars is een diepzeevis, die qua stevigheid en smaak vergelijkbaar is met zeeduivel.

Bron: Astrid Veltman

Terug