Algemene informatie & Tips en Weetjes


Algemene informatie


De magnetron is een apparaat waarin microgolven worden opgewekt, waarna deze naar de inwendige ruimte worden getransporteerd en verdeeld. Ze flitsen in die ruimte kriskras heen en weer en scheppen zodoende een elektromagnetisch veld. Ze blijven heen en weer flitsen tot ze door voedsel worden geabsorbeerd. Microgolven zijn dragers van energie. In het voedsel wordt deze microgolfenergie in thermische energie (= warmte) omgezet. In de magnetron kunne zo goed als alle voedingsstoffen worden verwarmd en dus kan er in de magnetron worden gekookt, verwarmd en ontdooid. Koken in de magnetron is niet alleen een andere manier van koken, maar ook is elke magnetron weer anders. Zo verschilt de bereidingstijd per magnetron, al zijn ze van hetzelfde vermogen of type. Daarom is een precieze tijd niet te geven. Het is een kwestie van uitproberen. Het energieniveau en de ontdooistand en - tijd variëren voor verschillende merken en modellen magnetrons. Daarom is het altijd het beste, de gebruiksaanwijzing van uw apparaat te raadplegen. De hoeveelheid voedsel is van invloed op de bereidingstijd. Verdubbeling van de hoeveelheid betekent ook verdubbeling van de bereidingstijd. Ook de begintemperatuur van voedsel bepaalt de bereidingstijd. Hoe warmer dit al is, hoe korter de bereidingstijd. Verder hebben de compactheid, de grootte en de vorm ook invloed op de tijd die nodig is om gaar te worden. Een aardappel, hele bloemkool of kippenpoten hebben meer tijd nodig dan een broodje, bloemkoolroosjes of kipfilet. Gerechten moeten tijdens de bereiding altijd worden afgedekt. Ze zijn dan sneller gaar en drogen niet zo snel uit. Afdekken kan met een passend deksel of met magnetronfolie. Magnetronfolie is doorzichtig huishoudfolie dat zeker bestand is tegen temperaturen van 120 - 140°C. Om condensvorming te voorkomen, moeten er, voor de schaal de magnetron in gaat, gaatjes in het folie worden geprikt. Gerechten die met magnetronfolie worden afgedekt, mogen niet te veel vet bevatten.

Alle gerechten moeten na de bereidingstijd afgedekt even rusten om gelijkmatig warm te worden. Dit kan op het werkblad of in de uitgeschakelde magnetron gebeuren. In een magnetron worden gerechten gaar, maar ze krijgen geen bruin korst - je. Toch kunt u gerechten een appetijtelijk uiterlijk geven door de schotel, nadat hij afgedekt op de hoogste of de op één na hoogste magnetronstand is verwarmd, te bestrooien met een mengsel van gelijke delen (bij voorkeur vrij donker) paneermeel en geraspte kaas. Zet hem daarna, onafgedekt, nog 2 minuten op ± 500 Watt in de magnetron. Ook fijngesneden peterselie verhoogt het effect. In een combinatie - magnetron zit een verwarmingselement, zodat de microgolven het gerecht gaar maken en de gewone warmte voor een knapperig korstje zorgt.

Vlees - of kip - met - sausgerechten en vlees - groentegerechten doen het goed in de magnetron. U kunt ze meestal goed combineren met gekookte rijst of pasta. Een bak met een frisse groene of gemengde salade completeert dan de maaltijd.

Kruiden zijn in magnetrongerechten zeer belangrijk. Neem zo mogelijk verse kruiden. Vriesdroge kruiden, niet te verwarren met diepvrieskruiden, zijn een goed alternatief. Er zijn magnetronkruiden in de handel om op vlees of kip te strooien, opdat deze tijdens hun verblijf in de magnetron toch een bruin kleurtje zullen krijgen. De samenstelling is uiteraard fabrikaatgebonden, maar komt ongeveer op het volgende neer zout, paprikapoeder, uienpoeder, karamel, smaakversterkers en soms ook knoflookpoeder.

De magnetron is het ideale hulpmiddel om supersnel smakelijke en calorie - arme gerechten op tafel te zetten. Door het gebruik van weinig water blijven groenten in de magnetron een maximum aan voedingswaarde behouden. Smaak en geur blijven vers. Bij bereiding in de magnetron is geen of nauwelijks boter of olie nodig, zodat dit tevens een heel slanke bereidingswijze is. U kunt nog extra calorieën besparen door vette producten door slanke te vervangen. Met pittig kruiden krijgt een magere maaltijd meer smaak. In de magnetron kan zoutarm worden gekookt. Omdat bij het bereiden van met name aardappelen en groente zo goed als geen extra water wordt toegevoegd, logen smaken niet uit. De van nature aanwezige smaakstoffen en voedingszouten blijven optimaal behouden.

Magnetronschalen zijn altijd gemaakt van materialen, die microgolven vrijwel ongehinderd laten passeren, zoals glas, glaskeramiek, kunststof of een mengproduct. Opdat de microgolven de gerechten in de schalen zo gelijkmatig mogelijk kunnen bereiken, is de vorm belangrijk liever rond dan rechthoekig, liever laag dan hoog, liever rechte dan schuine wanden. Als u twijfelt aan de geschiktheid van een schaal, kan, bord enz. voor magnetrongebruik, kunt u de magnetrontest uitvoeren. Zet het voorwerp droog en zonder voedsel erop of erin kort (hooguit 20 seconden) op de hoogste stand in de magnetron. Is het voorwerp koel of lauw, dan kan het gerust worden gebruikt. Voelt het warm of heet aan, dan is het ongeschikt.

Met één of twee (lage, wijde, ronde) magnetronschalen met een middellijn van 20, 22 of 24 cm en een schenkkan van 1 liter kunnen vrijwel alle recepten uit deze verzameling worden gemaakt. Kies lage, wijde schalen.

Als in een recept twee bereidingstijden worden genoemd, stel dan steeds eerst de kortste tijd in. Controleer het gerecht en geef het er zo nodig nog 1 of enkele minuten bij. Te lang koken leidt tot vocht - en smaakverlies.

Om de recepten met succes te kunnen maken, zal een ieder zich even in de specifieke eigenschappen van zijn of haar magnetron moeten verdiepen. Hoe worden de verschillende magnetronstanden aangeduid en hoe hoog is het vermogen op die standen?


Tips en weetjes


Absorberend papier

Absorberend of keukenpapier is handig voor het afdekken van gerechten die spetteren, bijvoorbeeld spek of vlees, of die vocht loslaten, bijvoorbeeld brood of gepofte aardappelen. Gebruik onbedrukt papier. Wikkel een stuk van 2 of 3 velletjes om het gerecht plus schaal of leg de gerechten erop.


Afdekken

Het afdekken van gerechten is in veel gevallen noodzakelijk. Gerechten koken sneller en drogen in een afgesloten schaal minder uit dan wanneer ze open en bloot in de magnetron staan. Bovendien wordt de oppervlaktetemperatuur van gerechten en voedingsmiddelen in een afgesloten schaal al kokend beslist meer dan 70°C, wat belangrijk is voor het doden van kiemen. Heeft een schaal geen passende deksel, dan kunt u ook een andere deksel, een bord of een afdekkap op zetten. Ook doorzichtig huishoudfolie van een goede kwaliteit, waarin een paar gaatjes worden geprikt, is bruikbaar.


Aluminiumfolie

U kunt aluminiumfolie gebruiken om bepaalde delen van gerechten of voedingsmiddelen voor oververhitting te behoeden. Het werkt als een soort schild microgolven worden weerkaatst. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om kippenpootjes of - vleugeltjes of vissenstaarten en - koppen gedurende een deel van de bereidingstijd of de ontdooitijd af te schermen. Ook langwerpige gerechten (rollade, cake, pâté) zijn erbij gebaat als de korte kanten gedurende de halve bereidingstijd worden afgeschermd. Gebruik niet meer aluminiumfolie dan strict noodzakelijk is en zorg dat de afstand tussen de wanden van de magnetronruimte en het aluminiumfolie tenminste 2 ½ cm bedraagt.


Au bain - marie

Alle kookhandelingen die op een conventionele warmtebron au bain - marie worden verricht, zoals het binden met eieren van vla's of sauzen, kunnen in de magnetron worden verricht. Schakel in op de hoogste stand, maar verwarm de ingrediënten voorzichtig door ze, afhankelijk van de hoeveelheid, om de 5, 10 of 15 seconden flink door te roeren.


Barbecuevlees voorgaren

Door het vlees voor de barbecue in de magnetron een beetje te garen, blijft het vlees sappiger en hoeft het minder lang op de barbecue.

Soort vlees Gewicht Tijd Watt Opmerking
gehaktballetjes 500 g 6 - 10 minuten 500 met druiprek
hamburgers 40 - 50 g 4 - 6 minuten 500 na 2 minuten keren
karbonade 500 g 8 - 10 minuten 500 na 4 minuten keren
kipfilet 500 g 6 - 8 minuten 500 na 3 minuten keren
saté 4 stokjes 4 - 6 minuten 350 alleen houten stokjes!


Bladerdeeg ontdooien

Leg 5 plakjes bladerdeeg naast elkaar op een bord en ontdooi ze, onafgedekt, in ± 20 seconden op 300 Watt.


Blancheren

Blancheren van bijvoorbeeld groenten voor de diepvries gaat in de magnetron als volgt. Vul de beste kwaliteit diepvrieszakjes niet te vol met de groente. Leg ze op het draaiplateau van de magnetron, sla de open kant van het zakje naar onderen. Schakel de magnetron in op de hoogste stand en schakel de magnetron uit als het zakje opbolt. Neem het zakje eruit, druk de lucht eruit, sluit het zakje en koel het in stromend water of in water met een paar ijsblokjes.


Boter klaren

Leg 100 gram in stukken gesneden boter in een bakje en verwarm dit, afgedekt, 1 ½ - 2 minuten op 100% of tot de boter is gesmolten. Schep het schuim eraf en giet het heldere botervocht vervolgens af.


Boter smeerbaar maken

Boter uit de koelkast kunt u op een lage magnetronstand (± 100 Watt) smeerbaar maken. Reken 1 ½ - 2 minuten per 125 gram.


Bruineerschaal

Bruineerschalen zorgen ervoor dat gerechten in de magnetron toch een krokant en bruin baklaagje krijgen. De schaal moet altijd eerst 5 - 8 minuten worden voorverwarmd. Zo kan de temperatuur van de bodem, gemaakt van hitte - absorberend materiaal, oplopen tot 220 - 280°C De schaal geeft tijdens het bakken zoveel warmte af, dat in het voedsel aanwezige vet - en eiwitdeeltjes worden geroosterd, waardoor een bruin korstje ontstaat. Keer het vlees op een ongebruikt deel van de schaal, zodat het snel bruin wordt. Bruineerschalen zijn te koop bij goed gesorteerde huishoudspeciaalzaken.


Chocolade smelten

Witte chocolade Hak 100 gram chocolade heel fijn en verhit het, onafgedekt, in een kommetje ± 4 minuten op 350 Watt. Roer tussentijds enkele malen door. Pure chocolade en melkchocolade Verhit 100 gram in stukjes gebroken chocolade, onafgedekt, in een kommetje ± 2 minuten op 700 Watt. Roer tussentijds enkele malen door.


Eieren koken

Eieren koken in de magnetron gaat niet. Doordat een schaal en een vlies rond de dooier geen lucht doorlaten, klappen de eieren uit elkaar. Als het ei uit de schaal is en de dooier kapot is, kunt u het wel in de magnetron bereiden.
Eieren stollen bij een temperatuur van 65-70°C. Het stollen dient geleidelijk te verlopen. Verhit een gerecht waarin eieren voorkomen daarom nooit op de hoogste stand.


Gebak

Ook in een solo-magnetron is het mogelijk, gebak te maken. Razendsnel heeft u een upside-downtaart of een verrukkelijke sachertorte voor bij de koffie of thee.
Voor het bakken van taart in de magnetron zijn de aardappel- of groenteschaal ook goed als vorm te gebruiken.


Gelatine oplossen

Bladgelatine oplossen gaat in de magnetron veel sneller. Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze, onafgedekt, in een schaaltje 15 - 25 seconden smelten. Laat niet koken, want dan verliest de stof zijn bindende werking.


Groententips

Het koken van verse groenten in de magnetron verkort niet alleen de bereidingstijd, maar zorgt ook voor behoud van kleur, smaak en voedingswaarden. Zo krijgt u het beste resultaat - Leg bij bloemkool, broccoli en (gehalveerde) asperges de harde delen (stronk) aan de buitenrand van de schaal. - Doe de groenten met aanhangend water of 2 - 4 eetlepels water in een schaal. - Verhit de schaal, afgedekt, op ± 750 Watt. - Schud de groenten halverwege de bereidingstijd om. - Laat de groenten na bereiding enkele minuten nagaren. - Voeg zout later toe.

Bereidingstabel van verse groenten bij ± 750 Watt

Soort per 500 gram Tijd
Aardappelen (stukjes) 5 - 8 minuten
Andijvie (reepjes) 5 - 7 minuten
Asperges (gehalveerd) 7 - 8 minuten
Bloemkool (roosjes) 5 - 7 minuten
Broccoli (roosjes) 7 - 8 minuten
Champignons 5 - 6 minuten
Courgette (plakjes) 5 - 8 minuten
Doperwten 6 - 9 minuten
Kool (geschaafd) 6 - 8 minuten
Prei (ringen) 4 - 6 minuten
Spinazie 4 - 5 minuten
Spruitjes 4 - 7 minuten
Tuinbonen 6 - 8 minuten
Venkel (stukjes) 6 - 8 minuten
Witlof (stukjes) 5 - 8 minuten
Wortelen (stukjes) 6 - 8 minuten


Honing

Versuikerde honing maakt u zò weer vloeibaar. Zet daarvoor de honing, in de pot zonder deksel, 1 minuut op ± 750 Watt in de magnetron.


Hoogste stand

Omdat het nuttig vermogen van veel magnetrons tussen 700 en 800 Watt ligt, wordt in recepten als aanduiding van de hoogste stand het gemiddelde gebruikt (= ± 750 Watt). Als in recepten dus wordt aanbevolen, ± 750 Watt in te schakelen, dient de magnetron op de hoogste stand te worden gezet. Meestal zult u op deze stand de kortste bereidingstijd kunnen aanhouden.


Kaas

Kaas geeft aan veel magnetrongerechten. de finishing touch. Als u aardappel- of groentegerechten als ze klaar zijn bestrooit met een mengsel van geraspte kaas, paneermeel en desgewenst ook nog peterselie, krijgen ze een verrassend uiterlijk.
Kaas smelt snel. Soms is het gerecht zo warm, dat het niet eens meer nodig is, de schaal in de magnetron terug te zetten. Is dat wel nodig, schakel dan kort - 1 - 3 minuten - in op ± 500 Watt.
Ook kunt u, bijvoorbeeld op een lapje vlees of een snack een plakje kaas leggen.
Voor gerechten die grotendeels uit gesmolten kaas bestaan, zoals fondue en raclet, zijn microgolven snel en doeltreffend.


Karamel

Doe de hoeveelheid suiker waarvan u karamel wilt maken en enkele eetlepels water in een schenkkan. Verwarm het mengsel en roer tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Laat de suikerstroop dan in de magnetron bruisend koken. De kleur van de suikerstroop verandert eerst langzaam en daarna sneller. Haal de schenkkan - met pannenlappen! - , als de kleur goudbruin is uit de magnetron en doe er verder mee wat het recept aangeeft. Voorbeeld Verwarm 200 gram kristalsuiker met 3 eetlepels water, onafgedekt, 6 - 7 minuten op 100%. Roer het halverwege door.


Kookvertraging

Kookvertraging houdt in dat een vloeistof kookt, zonder dat zich dampbellen vormen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als schoon water in een smal glas of een beker wordt gekookt. Een lichte trilling of aanraking kan voldoende zijn om het water zeer heftig te laten koken. Door een glazen staafje, een lepeltje (niet van zilver) of een satéprikker in het glas te zetten, wordt kookvertraging voorkomen.


Langkorrelrijst uit de magnetron

Langkorrelrijst koken met de magnetron geeft geen tijdwinst, maar zorgt wel voor mooie losse rijst. Om overkoken te voorkomen kunt u het beste niet meer dan 200 - 250 gram rijst tegelijk koken. Was 200 gram langkorrelrijst, laat uitlekken en doe hem in een magnetronschaal. Schenk 3 ½ dl koud water over de rijst en sluit de schaal af met een deksel. Breng de rijst in 4 - 5 minuten op 700 Watt aan de kook, roer goed door en kook de rijst daarna 10 - 13 minuten op 180 Watt. Neem de rijst uit de magnetron en laat nog 5 minuten nagaren.


Kooktijden van groente

Gerecht - Eenheid - Tijd - Vermogen
Andijvie - 500 g - 5 minuten - HOOG (100%)
Appelmoes - 2 appels - 5 minuten - HOOG (100%)
Bietjes rauw - 500 g - 15 minuten - HOOG (100%)
Bietjes gekookt - 500 g - 3 minuten - HOOG (100%)
Bloemkool - 1 kleine - 8 minuten - HOOG (100%)
Boerenkool - 300 g - 6 minuten - HOOG (100%)
Broccoli - 500 g - 4 minuten - HOOG (100%)
Chinese kool - 350 g - 7 minuten - HOOG (100%)
Prei - 500 g - 5 minuten - HOOG (100%)
Savooiekool - 300 g - 6 minuten - HOOG (100%)
Snijbonen - 350 g - 7 minuten - HOOG (100%)
Spinazie - 500 g - 6 minuten - HOOG (100%)
Spruitjes - 350 g - 5 minuten - HOOG (100%)
Witte kool - 300 g - 6 minuten - HOOG (100%)
Witlof - 500 g - 5 minuten - HOOG (100%)
Worteltjes - 500 g - 7 minuten - HOOG (100%)


Een magnetron plaatsen

De optimale werkhoogte voor de magnetron is, gerekend vanaf de onderkant van de magnetron, 90 - 100 cm boven de vloer. Bij deze hoogte kunt u goed in de magnetron kijken en kunnen gerechten makkelijk uit de magnetron worden getild.


Magnetronthermometer

Met een speciale vleesthermometer kunt u gemakkelijk de (kern)temperatuur en dus de gaarheid van grote stukken vlees controleren. Gebruik tijdens de bereiding in de magnetron uitsluitend een speciale magnetronthermometer. Deze bevat geen metaal en het kwik is vervangen door een andere vloeistof. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees en zorg dat de thermometer geen bot raakt. Op de speciale thermometer zijn alle vleessoorten met gewenste temperatuur duidelijk aangegeven.


Makkelijk groente stomen

Groente stomen in de magnetron gaat snel en heel eenvoudig. Kies bij voorkeur groente van gelijke grootte en stevigheid. Maak wat keukenpapier vochtig en leg er 200 gram groente op. Pak de punten van het keukenpapier samen en draai de punten vast, zodat een pakketje ontstaat. Stoom de groente vervolgens in 4 - 5 minuten op 700 Watt beetgaar.


Noten kraken

Noten kunt u gemakkelijker kraken als ze eerst korte tijd in de magnetron worden verwarmd. Doe 200 g noten met 4 eetlepels water in een glazen schaal en zet de schaal, afgedekt, 3 - 4 minuten op ± 750 Watt in de magnetron. Laat de schaal daarna 1 minuut staan, laat de noten dan in een vergiet uitlekken en kraak ze.


Noten ontvellen

Noten kunnen met behulp van de magnetron makkelijk worden ontveld. Breng 50 gram noten met 2 dl water in een schaaltje, afgedekt, 4 - 5 minuten op ± 750 Watt aan kook. Spoel de noten dan koud af en verwijder de velletjes met de vingers.


Noten roosteren

Verdeel 50 gram gepelde noten over de bodem van de deksel van een ovenvaste schaal en verwarm ze, onafgedekt, 3 - 4 minuten op 100%. Roer ze af en toe om.


Ontvellen van paprika's

Halveer de paprika, verwijder het zaad en de zaadlijst en wikkel beide helften strak in magnetronfolie. Verwarm ze 2 - 3 minuten op 100%. Spoel de paprika's onder stromend water koud, verwijder het folie en trek het velletje eraf.


Pellen

Sjalotjes en teentjes knoflook zijn snel gepeld als u ze met schil en al kort in de magnetron op 100% verwarmt. Wrijf de schilletjes van de uitjes en de knoflook met uw vingers los. Reken voor 50 gram sjalotjes een bereidingstijd van 30 seconden en voor 3 teentjes knoflook ongeveer 15 seconden.


Regels voor het koken in de magnetron

- Water toevoegen is zelden noodzakelijk - Zout hoeft zelden te worden toegevoegd - Gebruik bij voorkeur wijde schalen - Tenzij anders vermeld, worden gerechten afgedekt - Ingrediënten mogen niet worden gestapeld - Leg dikke delen van een ingrediënt tegen de rand van de schaal - Leg gelijkvormige zaken in een kring - Kook zo kort mogelijk - Houd rekening met het nagaren.


Rijst, pasta en aardappelen

Rijst koken in de magnetron levert niet altijd een tijdbesparing op. Een voordeel is wel, dat de rijst niet aan de bodem van de schaal kleeft. Neem voor het koken van rijst een ruime magnetronschaal; in een te kleine schaal kookt de rijst gemakkelijk over. Als u rijst opwarmt, blijft de smaak goed en de korrel stevig.

Pasta kan in de magnetron worden gekookt, maar het levert geen tijdwinst op. Pasta opwarmen in de magnetron heeft wel een voordeel de pasta gaart niet verder door. Eén portie van 100 - 200 g pasta kan in 2 - 4 minuten op ± 750 Watt worden opgewarmd; hierbij hoeft geen boter tegen het plakken te worden toegevoegd. Wilt u pasta met saus opwarmen, dan duurt het opwarmen ± 1 minuut langer.

Neem stevige aardappelen van een goede kwaliteit. Leg kude aardappelen voor het koken een halfuur in ijskoud water. Kook aardappelen van gelijke grootte; snijd grote aardappelen een - of tweemaal door. Leg de stukken in één laag in een magnetronschaal, dek ze af en kook ze niet langer dan strict nodig is. Per 500 g bedraagt de kooktijd 6 - 8 minuten. Te lang gekookte aardappelen zijn inwendig te droog en krijgen rondom een vliesje. Controleer het gaar zijn met een satéprikker. Deze moet spontaan, maar niet al te gemakkelijk door de aardappelen heen gaan. Houd rekening met het nagaren. U kunt de aardappelen ook iets korter op de hoogste stand koken en ze daarna nog 3 - 4 minuten op een vermogen van ± 350 Watt door laten koken. Giet na het nagaren zo nodig wat vocht af alvorens ze op te schudden. Schud ze op met het deksel op de schaal. Schud met kracht en serveer ze dan direct. Kook geen zout mee. Omdat geen voedingszouten en smaakstoffen worden uitgeloogd, wordt het zout nauwelijks gemist. Mocht u toch wat zout willen toevoegen, strooi er dan na het koken wat fijn tafelzout over.


Rijzen

Door gistdeeg in de magnetron te laten rijzen, krijgt u een beter bakresultaat. Doe het gistdeeg in een ondiepe, met olie ingevette ovenvaste schaal en zet deze in een tweede wijde schaal die met 1 dl heet water is gevuld. Verwarm het deeg, onafgedekt, 2 - 3 minuten op 30%.


Sap

Citrusvruchten geven meer sap als u ze voor het gebruik kort op 100% verwarmt. Reken 30 seconden per vrucht. De vrucht is voldoende verwarmd, als hij lauw aanvoelt. Laat de vrucht voordat u hem perst even liggen.


Sauzen, chutney en jam

Sauzen, hetzij gebonden met een roux, hetzij met eieren of uit pakjes kunnen met succes in de magnetron worden bereid.
Gebruik een schenkkan in plaats van een steelpan en roer met een garde.


Schepklaar ijs

Diepgevroren ijs wordt schepklaar, als u het ijs zonder deksel 30 - 60 seconden op 175 Watt in de magnetron verwarmt.


Taco's verwarmen

Verwarm 4 - 6 tacoschelpen 1 - 2 minuten op keukenpapier in de magnetron. Uit de magnetron zijn de tacoschelpen klaar om te worden gevuld.


Tuinkruiden drogen

Tuinkruiden drogen kan snel en geurig met microgolven. Door het snelle droogproces blijven de groene kleur en het aroma goed behouden. Kruiden als dragon, basilicum, tijm, peterselie, rozemarijn, salie, lavas enz. zijn bijzonder geschikt om zelf te drogen. Droog geen dikke steeltjes mee en droog niet te veel tegelijk. Leg de gewassen en goed drooggedepte kruiden op een dubbel stuk absorberend papier op een bord en dek dit weer met keukenpapier af. Zet de magnetron 2 minuten op de hoogste stand, verwijder dan het papier, maak het bord droog en spreid de tuinkruiden op het bord uit. Schakel de magnetron weer in op de hoogste stand en voel om de halve minuut of de kruiden al droog zijn.


Vis, schelp- en schaaldieren

Vis bereiden in de magnetron gaat prima. De smaak is perfect. Doordat vis uit de magnetron altijd wat steviger blijft, serveert u het makkelijk uit.
Vis lijkt voor de magnetron gemaakt! Zowel de structuur van de vis als de smaak blijven in de magnetron hetzelfde, omdat het bereidingsproces op stomen lijkt. En het is makkelijk. Als er alleen visfilet en kruiden worden gebruikt, rekent u voor 700 gr visfilet, moten of visrolletjes,
afgedekt in een platte schaal, 7 minuten op 800 Watt. Laat de vis wel 2 minuten nagaren, voordat u deze serveert.
Gebruikt u een saus, dan hoeft u geen deksel te gebruiken. En de bereidingstijd wordt door de saus ook niet langer.


Voorverwarmde borden

Spoel de borden onder koud stromend water af. Stapel ze nat op en verwarm ze 1 ½ minuut op 700 Watt.


Wellen van groente en fruit

Breng gedroogde gewassen vruchten met de helft van het gewicht aan water, afgedekt, op 100% aan de kook en laat ze daarna, afgedekt, staan tot ze zijn afgekoeld. Neem voor gedroogde groenten de op de verpakking aangegeven hoeveelheid vocht, breng ze, afgedekt, op 100% aan de kook en laat ze daarna, afgedekt, 10 minuten staan.


Zout na bereiding toevoegen

Bij de bereiding van gerechten als vlees, vis en groente in de magnetron, kunt u het zout beter naderhand toevoegen. Als u het zout daarvoor toevoegt, trekt het het vocht uit het gerecht, waardoor het meer uitdroogt. Daarnaast kan onopgelost zout op het gerecht inbranden. Bij de bereiding van gerechten in de magnetron blijven meer smaakstoffen en mineralen behouden, waardoor ten opzichte van bereiding op het fornuis ook minder zout nodig is.

Bron: Astrid Veltman

Terug