Gehaktballetjes met citroensaus

  • 500 g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 2 theel. zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theel. gemalen komijn
  • ⅛ l zure room
  • 2 eetl. paneermeel
  • 1 fijngesneden bosje munt
  • 5 fijngesneden takjes peterselie
  • 1 citroen
  • 2 eidooiers
  • 2 dl gevogeltefond (pot)
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 1 eetl. maizena

Maak het gehakt aan met het ei, zout, de cayennepeper, de komijn, 1 eetlepel zure room, het paneermeel en de helft van de groene kruiden en laat het op een koele plaats 1 uur op smaak komen.
Was en rasp de citroen en pers de vrucht uit.
Klop de eidooiers los met het citroensap en de geraspte citroenschil.
Draai gehaktballetjes van circa 5 cm.
Giet de gevogeltefond met de knoflook in een platte magnetronschaal en breng aan de kook.
Leg de gehaktballetjes in de fond, dek de schaal af en laat ze ± 5 minuten garen.
Neem de balletjes dan met een schuimspaan uit het vocht en houd ze apart.
Roer 2 eetlepels hete fond door het ei-citroenmengsel en roer dat door de fond.
Roer de maizena los met 1 eetlepel water en roer ook dit door de fond.
Laat de saus op vol vermogen circa 1 minuut binden.
Roer met een garde goed door en laat nog eens 45 seconden verder binden.
Klop er de rest van de zure room en de kruiden door en breng de saus op smaak.
Leg de balletjes terug in de saus en laat het gerecht op 350 Watt nog 2 minuten door garen.
Lekker met rijst.

Bron: Astrid Veltman

Terug