Gehaktballetjes

De basis

  • 450 g gehakt
  • ½ kopje paneermeel
  • 1 ei
  • ½ theel. zout
  • 1 eetl. kruiden volgens recept
  • saus

Meng het gehakt in een diep bord met het paneermeel, het ei, het zout en de kruiden volgens recept tot een gladde massa en maak er balletjes van.
Leg de helft van de balletjes kransgewijs langs de rand van een bord of quicheschaal, zonder dat ze elkaar raken en verwarm ze 2 minuten op 800 Watt.
Schenk de helft van de saus op het bord, dek het af en verwarm het 5 minuten op 800 Watt.
Schep de balletjes en de saus in een serveerschaal en laat ze afgedekt 5 minuten staan.
Bereid nu de volgende helft en schep alles dan door elkaar.


Italiaans

  • 400 g kalfsgehakt
  • 50 g fijngehakt doorregen spek
    • extra nodig door het gehakt
  • 1 theel. salie
  • 1 theel. oregano
  • 1 theel. tijm
  • 1 theel. rozemarijn
    • voor de saus
  • ½ l gekruide tomatensaus uit fles, pot of pakje

Geef er geraspte oude kaas bij.


Turks

  • 450 g lamsgehakt
    • extra nodig voor het gehakt
  • 1 gesnipperd gebakken uitje
  • 3 eetl. pijnboompitjes
  • 2 eetl. verse majoraan
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • ½ theel. cayennepeper
  • 1 theel. zout
    • voor de saus
  • 4 dl Griekse yoghurt
  • 5 eetl. verse munt
  • 3 eetl. olijfolie

Meng de yoghurt met de munt en olijfolie.
Geef er geraspte komkommer bij.


Zweeds

  • 225 g rundergehakt
  • 225 g kalfsgehakt
    • extra nodig door het gehakt
  • 1 fijngehakt klein rood uitje
  • 1 eetl. room
  • 2 eetl. versgeknipte peterselie
    • voor de saus
  • 3 dl runderfond (pot), vermengd met 1 dl zure room en 4 eetl. dille.

Geef er cranberrycompote bij.

Bron: Astrid Veltman

Terug