Gamba op een bedje van sojascheuten

  • 20 rauwe gamba
  • 3 limoenen
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 eetl. rijstwijn (of droge sherry)
  • versgemalen peper
  • 350 g sojascheuten
  • boter
  • sesamolie (of arachide olie)
  • korianderpoeder
  • 8 blaadjes Oostindische kers (of koriander)
  • sambal of sojasaus

Pel de gamba, maar laat de staartvin eraan en schik ze naast elkaar in een schaal.
Pers 2 limoenen uit.
Schil en snipper de gember.
Meng de rijstwijn met 2 eetlepels limoensap, de gember en gemalen peper.
Overgiet de gamba met deze saus en dek ze af met magnetronfolie.
Maak de sojascheuten schoon.
Doe een klontje boter en een scheutje sesamolie in een ondiepe schaal, leg de sojascheuten hierop, besprenkel ze met de rest van het limoensap en bestrooi met een snufje korianderpoeder.
Zet de schaal, afgedekt, ± 8 minuten in de magnetron op vol vermogen, of tot ze beetgaar zijn.
Verwarm intussen een traditionele oven matig voor en houd de sojascheuten hierin warm.
Laat de gamba, afgedekt, op de sudderstand (650 Watt) in 10 minuten gaar worden.
Verwarm de borden voor.
Snijd de andere limoen in 4 partjes.
Verdeel de sojascheuten over de warme borden, schik op elk bord 5 gamba en garneer met de groene blaadjes en een partje limoen.
Geef de sambal en/of sojasaus er apart bij.

Bron: Astrid Veltman

Terug