Frambozengebakjes

    • voor het gebak
  • 4 eieren
  • 50 g zeer fijne kristalsuiker
  • het sap van ½ sinaasappel
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • boter
    • voor de vulling
  • 2 blaadjes gelatine van 3 g elk
  • 100 g frambozen (vers of diepvries)
  • 75 g kristalsuiker
  • 150 g ricotta
  • 1 eetl. poedersuiker

De opgegeven tijden staan hier voor een magnetron met een vermogen van 600 Watt.
Klop 2 eidooiers samen met 20 gram fijne kristalsuiker tot een lichtgele,
stevige massa.
Roer er 2 eetlepels sinaasappelsap door, zeef er de helft van het bakmeel boven en spatel dit door het beslag.
Klop 2 eiwitten stijf met een snufje zout en voeg er op het eind nog 1 kleine eetlepel suiker aan toe.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten eveneens door het beslag.
Smeer een rechthoekige gebakvorm (28 X 10 cm) in met boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier.
Giet het deeg in de vorm en zet hem 5½ minuut op half vermogen in de magnetron.
Neem het gebak uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Herhaal de bereiding van het gebak met de rest van de ingredinten.
Week intussen de gelatine in koud water.
Was de frambozen, houd er 4 apart voor de garnering en zet de rest, samen met de kristalsuiker, 3 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Roer er de uitgelekte gelatine door en laat afkoelen.
Snijd het gebak horizontaal in tweeën.
Bekleed de gebakvorm met bakpapier.
Roer de ricotta door het frambozenmengsel.
Leg 1 plak gebak in de vorm en bedek die met een laagje vulling, opnieuw gebak, dan weer vulling en eindig met gebak.
Laat het in de koelkast ± 1 uur opstijven.
Verwijder het papier, snijd de zijkanten mooi gelijk en verdeel het in 4 gebakjes.
Serveer ze koud.
Strooi er voor het opdienen poedersuiker over en versier met een framboosje.

Tip
Probeer het ook eens met zure room in plaats van ricotta.
Zo krijgt u een zachtere smaak. Met mascarpone wordt het gebakje iets consistenter.

Bron: Astrid Veltman

Terug