Eend met ananas

  • 1 panklare eend van 2½ kg
  • 2 eetl. olie
  • 2 eetl. lichte sojasaus
  • versgemalen peper
    • voor de garnering
  • wat bieslook
    • voor de saus
  • 225 g ananas uit blik, zeer fijn gehakt, met sap of 1 verse ananas,
  • schoongemaakt en de harde kern verwijderd
  • 1 eetl. maizena, opgelost in 1 eetl. ananassap
  • 1 eetl. zoete ketjap
  • 1 eetl. suiker
  • 1 - 2 eetl. droge witte wijn
  • 2 cm geschilde en geraspte gemberwortel
  • 1 mespunt zout

Ontvel de eend, draai de poten eraf en snijd zoveel mogelijk vlees van de poten en de borst af.
Maak daar zeer dunne plakjes van.
Kijk bij de verse ananas goed na of alle 'ogen' zijn verwijderd.
Hak het vruchtvlees en vang het sap op, of verwerk het in de keukenmachine tot een grove puree.
Vermeng alle ingrediƫnten voor de saus met de ananas en het sap.
Zet de schaal in de magnetron en kook 4 minuten op de hoogste stand tot de saus gebonden is.
Roer af en toe om.
Verhit een bruineerschaal eerst 5 minuten op de hoogste stand.
Schenk de olie over de reepjes eend en schep ze om.
Doe ze in de hete schaal en bak ze, onafgedekt, 4 minuten op de hoogste stand.
Schenk de ananassaus over de eend, dek af en zet de schaal terug in de magnetron.
Zet de stand op half en kook nog 3 - 4 minuten tot de stukjes eend zacht zijn.
Garneer met bieslook en serveer direct.

Bron: Astrid Veltman

Terug