Appel-blauwe bes crumble

Appel-blauwe bes crumble

    • voor de vulling
  • 2 friszure appels (geschild, in gelijke blokjes)
  • 250 g blauwe bessen (vers tijdens het seizoen, of anders diepvries)
    • voor het (kruimel)deeg
  • 150 g koude roomboter in blokjes
  • 100 g speltbloem
  • 50 g havermout
  • 50 g palmsuiker of honing
  • 1 theel. koekkruiden
    (of meng zelf je kruiden, bijvoorbeeld:
    kaneel, nootmuskaat, gember, kardemon)
  • ½ theel. vanillebourbon of merg uit vanillestokje

Vet je overschaal in.
Meng de appel met de blauwe bes, voeg eventueel wat kaneel toe.
Meng de speltbloem, havermout, palmsuiker of honing, kruiden, vanille en de koude boter tot een kruimeldeeg.
Verdeel dit over het fruitmengsel.
35 minuten op 190 graden celsius (hete luchtoven).
Laten afkoelen (voor knapperige kruimels) en smullen maar!

Opmerking
Een kruimeltaartje waarbij de (riet)suiker vervangen is door honing of palmsuiker. Voordeel van de palmsuiker is dat de structuur goed vergelijkbaar is met die van riet- of basterdsuiker waardoor het deeg goed kruimelig wordt. De variant met de honing is iets bewerkelijker maar eigenlijk misschien wel lekkerder! Probeer het uit, zeker de moeite waard!

Terug