Worstenbroodjes - I

ca. 12 stuks

  • 250 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • ½ dl melk
  • 15 g gist
  • 25 g boter
  • 250 g mager varkensgehakt
  • zout & peper
  • nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 4 beschuiten

Zeef de bloem boven een kom met het zout.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing en de gesmolten boter in.
Kneed alles tot een mooi soepel deeg en laat dit, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Maak het gehakt aan met zout, versgemalen peper en nootmuskaat naar smaak, de eieren (houd wat eigeel apart) en de fijngemaakte beschuiten.
Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestrooide aanrecht tot een vierkante lap van een halve centimeter dik.
Snijd uit het deeg lapjes van 10 bij 8 cm en leg op elk deeglapje een rolletje gehakt.
Rol de deeglapjes op, druk de naden wat aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar onderen op een beboterde bakplaat.
Laat de worstenbroodjes nog 15 minuten narijzen, bestrijk ze met wat eigeel en bak ze dan in een voorverwarmde warme oven (175 °C) in 30 minuten gaar en goudbruin.
Dien de worstenbroodjes warm op.

Laurenz

Worstenbroodjes - II

worstenbroodjes (3K)

  • 500 gr kalfsgehakt
  • chapelure
  • 1 eike vers van de pers
  • 1 theel. grove mosterd
  • 4 eetl. zoete zilverajuintjes
  • paprikapoeder
  • een mespuntje chili poeder
  • gemberpoeder
  • 1 vel bladerdeeg 20/20
  • 1eigeel opgeklopt met een beetje melk
  • verschillende soorten kruiden voor garnering

Gehakt mengen met het eike, chapelure, mosterd en kruiden.
Neem een spuitzak zonder spuitmondje en vul deze met gehakt.
Het bladerdeeg in reepjes snijden van 5 cm op 5 cm spuit het gehakt op het bladerdeeg en beleg met de uitgelekte zilverajuintjes.
Bestrijk de zijkanten met het opgeklopt ei en vouw toe.
Snij de rolletjes in schijven leg op bakpapier in een ovenschaal en besmeer met het opgeklopt eigeel .
Een deel van de rolletjes bestrooien met b.v. currypoeder, de andere met paprikapoeder enz.
Zorg wel dat de naad van het deeg vanonder op de bakplaat ligt.
Bak deze in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 30 à 35 minuten.
Serveer zeer warm.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug