Ui-knoflookgalettes

voor vijf personen

  • 4 tot 5 eetl. olijfolie
  • 500 g rode uien
  • 2 tenen gerookte knoflook uit de knijper
  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 2 eetl. gemengde verse kruiden zoals tijm, peterselie en basilicum
  • 1 eetl. rode pesto
  • versgemalen zwarte peper
  • wat verse tijm ter garnering
  • bloem

Verwarm de oven zonder rooster voor op 220 °C.
Laat de bladerdeeg plakjes ontdooien op een met bloem bestrooide placemat.
Doe twee eetlepels olie in een schaal.
Maak twee knoflooktenen schoon en pers de tenen uit boven de schaal.
Maak de rode uien schoon en schaaf ze op de dunste schaafstand in plakjes boven de schaal.
Roer goed door met een roerlepel en plaats 5 minuten in de magnetron op vol vermogen.
Kijk of de uien gaar zijn anders nog enkele minuten opnieuw in de magnetron plaatsen.
Let op: de uien moeten gaar worden maar niet bruin.
Haal de tijm van de takjes af.
Doe de verse peterselie en basilicum in een beker of glas en knip fijn met de keukenschaar.
Schep deze verse kruiden door het ui-knoflookmengsel.
Steek de bladerdeegplakjes uit met de kleinste vorm van een tartelettesteker.
Bestrooien met bloem om plakken aan de deegroller te voorkomen.
Rol de vormen uit met de deegroller tot een plakje van ongeveer 15 cm doorsnee.
Leg de vormpjes op een met koud water afgespoelde ovenmat.
Prik met een vork voorzichtig wat gaatje in de vorm.
1 eetlepel pesto vermengen met 1 el olijfolie in een schaaltje.
Smeer met een siliconenkwastje de pesto op het bladerdeeg maar blijf 1 cm van de rand af.
Verdeel het ui-knoflookmengsel over de 5 deegbodems.
Bestrooi royaal met versgemalen peper.
Druppel wat olijfolie over het uimengsel en zet de galettes ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is.
Garneer met de takjes verse tijm en dien warm op.
Heerlijk in vieren gesneden als borrelhapje, of als voorafje!

Bron: Franke Verhoeven - van der Linden
Gepubliceerd door: Smokey Al

Terug