Tempura met West-Vlaamse sprot

Tempura met West-Vlaamse sprot - 1
  Tempura met West-Vlaamse sprot  - 2

  • 12 sprotfilets
  • 12 jonge salieblaadjes
  • 12 grote muntblaadjes
  • 12 grote waterkers blaadjes
  • 12 zuring blaadjes
  • 12 lente-uitjes
  • een paar eetl. bloem
  • olie om te frituren
    • tempura beslag
  • 1 ei, ijskoud
  • 25 cl ijskoud water
  • 120 g bloem, gezeefd
    • dipsaus
  • 4 eetl. mayonaise
  • 1 volle eetl. fijngesneden augurken
  • 1 volle eetl. fijngesneden kappertjes
  • 2 volle eetl. fijngesneden lente-ui
  • 2 volle eetl. fijngesneden bieslook
  • geraspte citroenschil
  • versgemalen zwarte peper

Maak de dipsaus.
Meng alle ingrediënten en kruid goed met zwarte peper.

Bereid het tempurabeslag.
Het is belangrijk dat alle ingrediënten ijskoud zijn.
Plaats dus ook de bloem eerst een kwartiertje in de koelkast.
Roer het ei, het water en de bloem heel lichtjes door elkaar met een vork.
Het beslag zeker niet glad kloppen!
Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Verhit de olie tot 170 °C.
Wentel de sprotfilets en de groene kruiden in de bloem.
Dip één voor één in het beslag en laat voorzichtig in de hete olie glijden.
Frituur de kruiden 45 seconden aan beide zijden, de sprot 1 minuut.

Serveer onmiddellijk met de dipsaus.

Bron: Streekproduct.be

Terug