Rijstvelrolplezier

Zelfgerolde tafelloempia's

  • 1 pak rijstvellen (rice paper, toko)
  • 250 g mihoen of dunne tarwenoedels
  • paar eetl. lichte sojasaus
  • paar eetl. sesamolie
  • wat gekookte garnalen
  • wat gerookte kip, in reepjes
  • kliekjes naar keuze
  • repen komkommer
  • repen sla
  • veel blaadjes verse munt en koriander
    • dipsaus
  • 5 eetl. Thaise vissaus
  • 5 eetl. azijn
  • 2 gulle eetl. poedersuiker
  • 1 teen knoflook, ragfijn gehakt
  • 8 eetl. water

Zet een beetje groot diep bord of een ondiepe schaal met koud water op tafel.
Iedereen doopt daar zo’n rijstvel in, draait het zodat het overal nat wordt, en hevelt het over naar zijn eigen bord.
Snel werken, want anders wordt het vel te slap.
Dan leg je er vulling op en rolt de handel op zoals de visman de vis inpakt: van onder af stukje rollen, zijkanten naar binnen vouwen en verder rollen.
Doop in de dip en eet.

De dip: roer alles door elkaar.
De vulling: kook de bundels noedels kort in kokend water (tijd op de verpakking), maar haal ze niet los.
Spoel koud en knip in porties; besprenkel met sojasaus en sesamolie.
Reepjes gerookte kip zijn on-Aziatisch, maar werken goed, net als allerlei kliekjes.
Doe vooral ook flink kruiden en groen in elke rol.

En er is meer mogelijk: lente-ui, wortelrasp, sambal, tomaat, hoisinsaus, repen paprika.
Zelfs Turkse paprikapasta!

Bron: Onno Kleyn

Terug