Surinaams broodje pom

Surinaams broodje pom

  • 2 kg pomtayer, Lufo of Rens
  • 1½ kg kipdij
  • 1 madame Jeanette of adjuma peper
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 g
  • 2 à 3 tomaten
  • 2 potten piccalilly, 360 g
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 3 bouillonblokjes
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetl. suiker
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 1 eetl. laos
  • Surinaamse broodjes of pistoletjes

Ontdooi een avond van te voren de pomtayer.
Snijd de kipdij in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter.
De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
Haal de kip uit de pan en zet even weg.
Voeg wat extra olie toe en fruit de sjalotten en knoflook op matig vuur.
Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel.

Surinaams broodje pom
Surinaams broodje pom
Surinaams broodje pom

Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
Voeg nu 30 cl water toe samen met bouillonblokjes, laos, ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper.
Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
Voeg tevens de madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij.
Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is.
Proef of je hem pittiger wilt.
Voeg dan wat sambal toe.
Het pepertje kan eruit.
Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin.
Voeg het verse sinaasappelsap toe samen met de piccalilly, suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij.

Surinaams broodje pom
Surinaams broodje pom
Surinaams broodje pom

Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip.
En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150 à 160 °C voorverwarmde oven.
Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer.
Dit verschilt per oven.
Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken.
Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
Beleg de Surinaamse broodjes (eerst even 2 à 3 minuten in de oven opwarmen) rijkelijk met de pom, wat sambal en uiteraard zuurgoed.

Terug