Spread van aubergine

Baba ganoush

  • 1 aubergine
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetl. tahin (sesampasta)
  • ½ eetl. citroensap
  • 1 eetl olijfolie
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1 theel. (gemalen) korianderzaad/ketoembar
  • 1 theel. (gerookte) paprikapoeder
  • peper en zout

Prik de aubergine een paar keer met een vork in en leg deze ca 40 minuten in een zo heet mogelijke oven tot de schil zwart geblakerd (minimaal 1x omdraaien) en de binnenkant helemaal zacht is.
Prak intussen de uitgeperste knoflook, de tahin, citroensap, olijfolie en alle specerijen tot een mengsel.
Pel de schil van de aubergine of lepel het vruchtvlees eruit en plet de aubergine in een vergiet.
Hierdoor kunnen de (evt aanwezige) bittere sappen eruit lopen.
Laat iets afkoelen.
Snijd de aubergine nog fijner en meng het specerijenmengsel erdoor (evt. in een keukenmachine).
Garneer met fijngesneden platte peterselie of koriander.

Aubergine is lid van de nachtschadefamilie, waartoe ook tomaten en paprika's behoren, en is als je 'm rauw eet giftig. Maar daar heeft Moeder Natuur iets heel moois opgevonden: gaar is aubergine op z'n lekkerst.
Voor dit gerechtje uit het Midden-Oosten maak je de aubergine meer dan gaar. Het vruchtvlees meng je met wat kruiden en specerijen en dan heb je een heerlijk en bijzonder smeerseltje op stokbrood, toast of een Turks brood.

Bron: Koken.blog.nl

Terug