Spies van lamsboutvlees met mediterrane kruiden en risotto

spies_lamsbout (5K)

  • 500 g lamsboutplakken
  • 2 eetl. olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
    (fijngesneden)
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 eetl. gedroogde oregano
    • voor de risotto:
  • 200 g risottorijst
  • ca. 1 l kippenbouillon
  • 75 g roomboter
  • 2 sjalotten (fijngesneden)
  • 1 zakje saffraanpoeder
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tomaat
    (ontveld, zonder zaadjes, in blokjes gesneden)
  • ⅓ rode, ⅓ groene, ⅓ gele paprika
    (in blokjes gesneden)

Snijd de lamsboutplakken in grove dobbelstenen, besprenkel het vlees met de olie en kruid het met peper, zout, fijngehakte rozemarijn, tijm en knoflook.
Dek het vlees af en laat de marinade ca. 1 uur intrekken.
Rijg het vlees daarna aan lange spiesen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verhit in de tussentijd de kippenbouillon en houd deze warm.
Smelt de helft van de boter en bak hierin de sjalotjes tot ze glazig zijn.
Voeg de risottorijst toe en laat dit gedurende 3 tot 4 minuten licht aanzweten.
Voeg daarna de saffraan toe en zoveel bouillon dat de rijst hier net onder staat.
Breng het geheel aan de kook en voeg pas weer een soeplepel bouillon en de paprikastukjes toe, als de bouillon bijna door de rijst is opgenomen.
Blijf steeds wat bouillon toevoegen aan de risottorijst totdat hij beetgaar is.
De risotto moet een romige structuur hebben, maar niet helemaal gaar zijn.
Voeg daarna de tomaatblokjes, de overige boter en Parmezaanse kaas toe aan de risotto en roer voorzichtig door.
Breng de risotto op smaak met peper en zout.
Haal de spiesen 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en rooster ze vervolgens op de grill in ca. 10 minuten krokant, maar niet gaar.
Bestrijk de spiesen af en toe met de overgebleven marinade.
Schep de risotto in het midden van het bord en plaats de spies er bovenop.

Wijnadvies
Solaz Tempranillo, Spanje

Succestip
Vervang het lamsvlees door bijv. biefstuk of varkenshaas.

Bron: Spar Succes recepten

Terug