Quiche van schorseneren en hazelnoten

Quiche van schorseneren en hazelnoten

  • 1 grote plak of 5 of 6 plakjes bladerdeeg
    (afh. van de grootte van de taart of quichevorm)
  • 1 kg schorseneren
  • 50 - 100 g geraspte Remeker (kaas)
  • 1 klein kuipje crème fraîche
  • 3 eieren
  • 50+ g hazelnoten,
    wat geroosterd in een droge koekenpan

Verwarm de oven voor op 200 / 220 °C.
Schil de schorseneren.
De beste methode is onder water: de gootsteen vol laten lopen en een scheut citroensap of azijn in het water.
De schorseneren onder water met een beugeldunschiller schillen.
Deze brengt u over in een pan met eveneens zuur water.
Snijd meteen in stukken van ca. 10 cm.
Hele dikke stukken in de lengte doorsnijden.
Om een gelijkmatige garing te krijgen, moet het namelijk allemaal ongeveer even dik zijn.
Als de oven heet is, bakt u de vorm met bladerdeeg voor.
Een minuut of tien.
Maar maak eerst met een mes sneden in de bodem voor de lucht.
Edith gebruikt bakbonen om de boel laag te houden, ik niet.
Bij mij stijgt de bodem luchtigjes, maar ik druk dat, als de schaal uit de oven is, gewoon weer plat.
Terwijl de bodem in de oven staat, kookt u de schorseneren beetgaar.
De tijd is afhankelijk van de dikte, dus na een tiental minuten af en toe prikken.
Pik er een aantal schorseneren uit (Edith spreekt van een derde) en pureer deze.
Vermaal de geroosterde hazelnoten.
Er mogen wel wat grovere stukken in zitten.
Meng crème fraîche, eieren, kaas, hazelnotenmaalsel en gepureerde schorseneren.
Als de bodem voldoende is voorgebakken, dus bak het niet tè bruin, deze uit de oven halen.
Verdeel de schorseneerstaafjes over de bodem.
Giet het mengsel erover en bak nog eens een minuut of twintig.

Opmerkingen
Ik gebruik een quicheschaal van fijn geglazuurd aardewerk. En een grote lap bladerdeeg. Deze vorm behoeft geen bestuiving met bloem: bladerdeeg is overigens ook zo vet. Alleen als u een ruwe vorm gebruikt, is invetten en met bloem bestuiven aan te raden.
Zoals voor veel quiches geldt: de volgende dag, koud, nog lekkerder.
In plaats van bladerdeeg, is deeg voor hartige taart natuurlijk ook goed.
Wij hebben altijd Remeker in huis. Heerlijke rauwmelkse kaas. Dus die gebruiken we. Bij het recept van Edith ziet u dat zij andere kaas gebruikt.

Gepubliceerd door: LoveMyFood

Terug